NOS NieuwsAangepast

Winst en verlies op de kaart: hoe deden partijen het in het land?

De uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen zijn binnen. Tijd om de balans op te maken. De opkomst was hoog: ruim 80 procent van de kiesgerechtigden bracht zijn stem uit. Maar hoe heeft Nederland gestemd? Welke partij won in welke gemeente, en waar verloren de partijen het?

Over het historische verlies van de PvdA -van 38 naar 9 zetels- is al veel gezegd, maar hoe ziet dat eruit op de kaart? De partij heeft overal ingeleverd, in geen enkele gemeente wisten ze winst te boeken ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2012.

Vooral in het noorden was het verlies groot, net als in grote steden als Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Maar ook in provinciesteden leverde de partij in, zoals in Tilburg, Eindhoven, Groningen en Leeuwarden.

Bekijk de uitslagen van de verkiezingen op onze speciale uitslagenpagina.

PvdA

De partij die als grootste uit de bus is gekomen, de VVD met 33 zetels, heeft overal wat ingeleverd ten opzichte van de vorige verkiezingen - behalve op Vlieland. Niet verrassend, aangezien ze ook minder zetels hebben gehaald. Maar toch zijn er opvallende dingen uit de data te halen. Het meeste verloren de liberalen in Edam-Volendam en in Renswoude. Ook heeft de VVD meer dan 10 procent ingeleverd in Wassenaar, Zandvoort en De Ronde Venen.

VVD

De kaart van de PVV (nu 20 zetels) bevat een stuk minder uitschieters. De partij van Geert Wilders heeft bijna overal wat gewonnen, met name in Noordoost Nederland en West-Brabant. Saillant detail: de partij verloor juist in thuisbasis Venlo en in de naburige gemeente Peel en Maas.

PVV

Het CDA, dat groeide van 13 naar 19 zetels, won net als de PVV overal een beetje, met name in het oosten van het land. De gemeenten Tubbergen, Ommen en Dalfsen spannen de kroon.

CDA

GroenLinks (van 4 naar 14 zetels) en D66 (van 12 naar 19 zetels) hebben winst geboekt in de Randstad. GroenLinks won ook fors in de steden Amsterdam, Nijmegen, Groningen en Utrecht. D66 groeide vooral in de gemeenten daaromheen. Daarnaast boekte de partij winst in Groningen, Nijmegen, Leeuwarden en het Limburgse Leudal.

GroenLinks en D66

Hoge opkomst

Ruim 80 procent van de kiesgerechtigden ging gisteren stemmen. En daarmee brachten, in absolute getallen, de meeste mensen ooit hun stem uit bij de Tweede Kamerverkiezingen: ruim 10 miljoen. Dat zijn er ruim 500.000 meer dan in 2006, waarin de opkomst ook 80,4 procent was. Maar door de groei van het aantal stemgerechtigden is er nu dus toch een record gevestigd.

In welke gemeenten kwamen meer stemmers opdagen dan in 2012? De top 10:

Top 10 van gemeenten waar meer kiezers naar de stembus gingen dan in 2012

Gemeente Toename aantal kiezers
Hellevoetsluis 28,7 procent
Rucphen 10,9 procent
Katwijk 10,1 procent
Rotterdam 10 procent
Roermond 9,5 procent
Vaals 9,4 procent
Baarle-Nassau 9,3 procent
Zundert 9,3 procent
Bergen (L) 9,2 proces
Edam-Volendam 9,2 procent

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl