Rapper Kaene Marcia kort nadat hij hoorde dat hij terug mag naar Nederland NOS | Harmen Boerboom

Twee Haagse rappers die in Suriname werden beschuldigd van seks met een minderjarige en het verspreiden van een filmpje daarvan, zijn vrij. Een andere rapper was al eerder vrijgelaten. De mannen werden in december in Suriname opgepakt; ze waren toen in het land voor optredens.

De drie leden van de rapgroep Strictly Family Business zijn volgens de rechter in Suriname wel schuldig, maar gezien hun lange voorarrest hoeven ze de gevangenis niet meer in.

Het Surinaamse Openbaar Ministerie had in februari 18 maanden cel geëist tegen de rappers, waarvan twaalf voorwaardelijk. De rechter gaat dus niet mee in die eis.

'We willen er een streepje onder doen. Gewoon lekker naar huis.'

De rechtbank veroordeelde een van de rappers tot een celstraf van 2 maanden en de ander moest van de rechter 2,5 maand de cel in. Die straf hebben de rappers in voorarrest al ruimschoots uitgezeten. Ze mogen nu weer terug naar Nederland.

De advocaten van de rappers zijn het niet eens met de straffen, maar gaan niet in hoger beroep. Volgens de advocaten zijn in het filmpje slechts het meisje en "zwarte benen" te zien "en die kunnen aan de helft van de wereldbevolking toebehoren".

"De jongens krijgen nu een strafblad in Suriname, maar een hoger beroep zou de zaak nog langer rekken. Nu kunnen ze terug naar Nederland en daar gaat het ons om", aldus advocaat Maureen Nipte.

STER reclame