Boeckmans reageert op incident met 'bajesklant'

Een opmerkelijk incident gisteren vlak voor de finale van Nokere Koerse. De Belg Kris Boeckmans was Justin Jules zat, zette zijn hand op diens schouder, liet zich terugzakken in het peloton en nam de Fransman mee.

Opmerkelijk incident tijdens Nokere Koerse
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Jules was zich aan het klaarmaken voor de sprint en deed dat volgens Boeckmans met onbehoorlijk gedrag. "Ik was aan het werk voor een teamgenoot toen hij aan mijn zadel begon te trekken. Het is niet de eerste keer dat hij zoiets doet."

"Hij moet van mijn lijf en mijn fiets afblijven", gaat de Belg verder. "Hij heeft van alles in het Frans gevloekt. Toen dacht ik: dan ga jij mee met mij naar achteren."

Beide renners konden daardoor niet meedoen in de sprint. Voor Boeckmans was dat niet erg. Hij is geen sprinter en nam genoegen met de 149ste plaats. Voor Jules, die nog knap 16de werd, was het een gemiste kans. "Ik zat te ver naar achteren." Meer zei hij niet na afloop.

Jules sloeg zijn stiefvader dood

Jules komt wel vaker in opspraak, ook buiten het wielrennen. Hij zat tussen 2008 en 2011 in de gevangenis omdat hij zijn aan alcohol verslaafde stiefvader met een ijzeren staaf doodsloeg.

Justin Jules in 2013 AFP

Boeckmans: "Ze zeiden tegen me: pas op, dat is geen gewone. Hij heeft drie jaar in de bak gezeten. Nou, dat mag geen reden zijn. Waarom zou die jongen meer dingen mogen?"

Het incident tussen Boeckmans en Jules krijgt geen staartje omdat er van beide kanten geen klacht is ingediend. De koers werd overigens gewonnen door Nacer Bouhanni. In de sprint.