Grote blijdschap en diep verdriet op het Binnenhof

D66-leider Pechtold snijdt verkiezingstaart aan op de fractiekamer ANP

Op de ochtend na de verkiezingen komen de Tweede Kamerfracties bijeen om de uitkomst te verwerken. Bij partijen als D66 en CDA is er taart. Andere fracties likken de wonden. 

Bij GroenLinks zaten vandaag voor het eerst veertien Kamerleden bijeen. Onder hen ook oud-partijleider Bram van Ojik, die het stokje in mei 2015 overdroeg aan Jesse Klaver, en door diens succes in de campagne nu weer in de Tweede Kamer komt. Volgens NOS-verslaggever Ireen Oostveen was de stemming enorm feestelijk. "GroenLinks wil nu dolgraag meeregeren, maar heeft het met veertien zetels natuur;lijk niet voor het zeggen." 

Klaver zei dat de "grootste winnaar" verantwoordelijkheid voelt om mee te gaan regeren, maar dat hij zich niet zomaar zal neerleggen bij een rechtse coalitie. Daarmee doelt hij op de meest genoemde combinatie van VVD, CDA, D66 en een vierde partij. Hij zei dat hij nog mogelijkheden ziet op links, "met onze christelijke vrienden".

1/2GroenLinks-leider Klaver en de nieuwe fractie bijeen in de Tweede Kamer ANP
2/2GroenLinks viert de uitslag van de verkiezingen met taart ANP

Kleinste grootste 

Lijsttrekker Rutte van de VVD zei dat hij trots was, maar dat de voorlopige uitslag "ook wel een verplichting" met zich meebrengt. Hij wees er nogmaals op dat de VVD de op-een-na-kleinste grootste fractie krijgt in de parlementaire geschiedenis. "Maar ik leidde ook de allerkleinste grootste fractie, dus we hebben daar ervaring mee." Dat was in 2010. Toen haalde de VVD 31 zetels. De partij staat nu op 33. 

Bij de PVV was er champagne, omdat de partij "de tweede partij van Nederland" is geworden. Partijleider Wilders zei dat hij liever de grootste was geworden, maar dat er desalniettemin sprake is van "een geweldige prestatie". Hij is ervan overtuigd dat hij de volgende keer Mark Rutte van de troon stoot. Hij zei het niet chic te vinden dat andere partijen de PVV uitsluiten, ook nu die met 20 zetels als tweede uit de bus komt. 

Het was de beste campagne die we ooit hebben gedraaid.

Sybrand Buma (CDA)

D66-leider Pechtold zei ongelooflijk trots te zijn op behaalde resultaat. Zijn partij haalt in de voorlopige uitslag 19 zetels. Pechtold zei meer dan twee smaken te zien voor de vorming van een kabinet. De meest voor de hand liggende is VVD, CDA, D66 en een vierde partij. Maar volgens Pechtold zijn er meer opties. Hij zei dat het overduidelijk is dat de VVD als grootste partij nu de leiding mag nemen.

Ook bij het CDA was het feest. Sybrand Buma kreeg applaus voor de 19 zetels die zijn partij binnengesleept lijkt te hebben. Hij zei tegen de verzamelde pers dat hij het gevoel had dat hij in een andere wereld wakker is geworden. "Het was de beste campagne die we ooit hebben gedraaid", zei hij. Hij spreekt van een enorm sterke positie voor zijn partij, maar op de vraag of hij de macht ruikt, zegt hij: "Nee, ik ruik niets." 

1/2Sybrand Buma in de fractiekamer van het CDA ANP
2/2Taart in de fractiekamer van het CDA ANP

Dizzy

Bij de PvdA is de stemming heel anders. Hier is vandaag geen kruimel taart te krijgen. Lijsttrekker Asscher zei dat het voor de hand ligt dat zijn partij oppositie gaat voeren en niet met een verlies van 29 zetels gaat meeregeren. Hij zei dat de kiezers hebben laten zien dat ze boos zijn op de PvdA en dat iedereen nog dizzy is van de klap.  

Asscher zei ook dat de PvdA Nederland nog veel te bieden heeft.  Hij voelt niets voor de suggestie van PvdA-prominent Rob Oudkerk om de partij na de desastreuze uitkomst maar op te heffen. Na afloop van de bijeenkomst zei hij dat de conclusie voorlopig is dat de fractie zich verantwoordelijk voelt voor het terugwinnen van het vertrouwen. 

1/2Lodewijk Asscher op weg naar de fractiekamer van de PvdA ANP
2/2Thierry Baudet van het Forum voor Democratie ANP

Thierry Baudet die met zijn Forum voor Democratie voor het eerst in de Tweede Kamer komt, met twee zetels, liep vanmorgen over een zonovergoten Plein voor de Tweede Kamer. Hij straalde om het "prachtige resultaat" dat hij heeft behaald. 

Om 14.00 uur gaan alle lijsttrekker bij Kamervoorzitter Arib langs om de volgende stappen te bespreken. De vraag is bijvoorbeeld welke verkenner er moet worden aangewezen. Mogelijk wordt die vandaag al aangewezen. 

Vele soorten winnaars in Den Haag