Verdachte Aydin C.
NOS NieuwsAangepast

Tien jaar en acht maanden cel voor Aydin C.

Aydin C. krijgt een gevangenisstraf van tien jaar en acht maanden voor zijn rol in een internationale misbruikzaak. Die uitspraak heeft de rechtbank in Amsterdam vanochtend gedaan. C. maakte misbruik van tientallen meisjes, die hij aanzette tot seksuele handelingen voor de webcam.

Na het misbruik bedreigde C. zijn slachtoffers en eiste hij nieuwe beelden. "De meisjes zijn op geraffineerde wijze in de val gelokt door een doortrapte volwassene", zei de rechter.

Omdat hij weigerde mee te werken aan onderzoek en er dus geen stoornis kon worden vastgesteld, kan hij geen tbs opgelegd krijgen.

Meedogenloos

Volgens de rechter was C. meedogenloos in de manier waarop hij met zijn slachtoffers omging. Hij zou zijn slachtoffers hebben gewaarschuwd dat hij ze tot zelfmoord zou drijven als ze niet met hem meewerkten. Toen één van zijn slachtoffers daadwerkelijk dreigde zichzelf van het leven te beroven, schreef hij in een chatgesprek "jouw keuze" met een glimlachende smiley.

Hoewel hij zelf zegt dat hij de meisjes nooit heeft afgeperst, oordeelt de rechtbank dat alle 34 meisjes in de zaak het slachtoffer zijn van C.

Familieleden konden de behandeling in een aparte zaal volgen, zelf was hij niet aanwezig bij de uitspraak.

Amanda Todd

Het bekendste slachtoffer in de zaak is de Canadese Amanda Todd. Zij wordt postuum wereldberoemd met een hulpoproep op YouTube waarin ze vertelt ze dat ze jarenlang getreiterd wordt door een onbekende.

De dader heeft naaktfoto's van haar in handen en chanteert haar daarmee. Zij en haar ouders verhuizen meerdere keren, maar de dader blijft haar achtervolgen en de foto's verspreiden onder nieuwe vrienden en klasgenoten. Uiteindelijk pleegt Amanda Todd in 2012 zelfmoord.

Canada wil Aydin C. hiervoor berechten, maar C. is in beroep gegaan tegen de toestemming die Nederland heeft gegeven voor zijn uitlevering. De Hoge Raad neemt hier binnenkort een besluit over.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Na een onderzoek door de Canadese politie blijkt de dader wereldwijd meer slachtoffers te maken. Een van hen is een 14-jarig Noors meisje. De Noorse politie herleidt het spoor naar een IP-adres in een vakantiepark Nederland, maar de politie hier doet niets met de tip.

Pas een jaar later komt de zaak aan het rollen, als de politie Aydin C. in Tilburg oppakt als verdachte in een oplichtingszaak. Uit gegevens op zijn computer blijkt onder meer dat hij in een chatprogramma binnen vijf minuten meer dan zeventig jonge meisjes heeft benaderd.

Onschuldig

Zelf heeft Aydin C. altijd beweerd niets met de zaak te maken hebben. Het proces liep veel vertraging op omdat zijn advocaten stelden dat de politie illegaal zijn computer had afgetapt. Daarmee zou een groot deel van het bewijs onrechtmatig zijn. De rechtbank oordeelde vandaag dat er niets mis is met de technische hulpmiddelen van de politie.

De zaak werd ook vertraagd doordat C. twee keer van advocaat wisselde en zweeg tijdens zittingen.

De moeder van Amanda Todd was aanwezig bij de zitting begin dit jaar. Ze zei toen niet kwaad te zijn op de verdachte, maar wel boos en bedroefd te zijn over zijn gedrag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl