Gemeenten nog niet uitgeteld, definitieve prognose niet mogelijk

ANP

De verkiezingsdienst van het ANP durft nog geen definitieve prognose van de verkiezingsuitslag te geven. Mede vanwege het grote aantal partijen dat meedeed aan de verkiezingen, zijn er acht restzetels die nog niet definitief kunnen worden verdeeld. 

Dat komt ook doordat niet alle gemeenten een uitslag hebben doorgegeven. De voorlopige prognose is gebaseerd op 95,3 procent van alle uitgebrachte stemmen. Er zijn nog meer dan twintig uitslagen helemaal niet binnen en andere gemeenten, zoals Amsterdam, Den Haag en Utrecht, hebben uitslagen gebaseerd op respectievelijk 87, 80 en 90 procent van de stemmen. 

Schagen: geen internet

Die gemeenten komen vandaag of morgen pas met de resultaten. In andere gemeenten zijn wel alle stemmen geteld, maar is nog niets doorgegeven aan de verkiezingsdienst. Zo had Oudewater in de provincie Utrecht al 's ochtends vroeg de resultaten, maar werden die pas vlak voor 10.00 uur doorgegeven. De reden is onduidelijk.

Schagen (Noord-Holland) kon telefonisch zeggen dat de VVD verreweg de meeste stemmen kreeg, maar dat het internet eruit ligt. Daardoor kan de uitslag nog niet naar het ANP worden gemaild. 

Het tellen van de stemmen verliep ook trager door de vele partijen op de stembiljetten. Dat maakte het stembiljet erg groot, waardoor het langer duurde om elk papier uit te vouwen.

Bij de tellingen worden vervolgens stapeltjes gemaakt voor elke partij. In totaal dus maximaal 28 stapels. Dat leidde tot meer werk dan bij de vorige verkiezingen, toen op 21 partijen kon worden gestemd.

Het hoofd van de ANP-verkiezingsdienst, Mark Westerhoff, zegt dat het aan de resterende gemeenten ligt voordat een definitieve prognose kan worden gegeven. "Dat zou best pas morgen kunnen zijn."

Volgens Westerhoff geeft de huidige prognose wel al een prima beeld van de uitslag, "maar we willen dat onze definitieve prognose overeenkomt met de uitslag zoals die wordt vastgesteld door de Kiesraad". 

Volgens Westerhoff duurde het ook bij voorgaande verkiezingen lang voordat alle gemeenten een uitslag hadden doorgegeven. Dat komt onder meer doordat soms wordt besloten om over te stappen op een officiële telling. "Dan zijn er meer controles en moet een protocol worden gevolgd", zegt Westerhoff. Dat kost meer tijd dan een snelle telling voor de media, zoals de meeste gemeenten vannacht wel hebben gedaan. 

Lees hier de uitslagen per gemeente.