Sanremo, sprintersbal zonder Kittel en Groenewegen

De spint in Sanremo in 2016. Ben Swift (l) wordt derde, Arnaud Démare (r) wint Getty

Het is van oudsher een sprintersbal, Milaan-Sanremo. Toch staan niet alle rappe mannen zaterdag aan de start van de 108ste editie van de voorjaarsklassieker. Marcel Kittel en André Greipel laten verstek gaan en ook Dylan Groenewegen stapt niet op.

Laatstgenoemde mengt zich dit seizoen vaak tussen de wereldtop in de massasprints, maar Lotto-Jumbo kiest voor Juan José Lobato als aangewezen afmaker. "Dylan zal Dwars Door Vlaanderen en Gent-Wevelgem rijden", laat woordvoerder Ard Bierens weten. Die WorldTour-wedstrijden staan voor volgende week woensdag en zondag op het programma. 

"Met Lobato hebben we ook iemand die bewezen heeft dit aan te kunnen." De Spanjaard werd al eens vierde in 2014. 

Démare zegeviert na hectische finale
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Voor Kittel geldt vooral dat het lastig is om de Poggio, met de top op 5,4 kilometer van de finish, te overleven. En met Fernando Gaviria heeft QuickStep een rappe man die vorig jaar al in kansrijke positie de sprint dacht te kunnen aangaan, maar jammerlijk onderuitging. 

Parcours Milaan-Sanremo NOS

Bij Sunweb rijdt Tom Dumoulin in principe in dienst van kopman Michael Matthews. "Gezien de afgelopen jaren is de kans groot dat het een sprint wordt van een afgeslankte groep. We zetten in op een resultaat met Michael en we hebben Tom en Simon Geschke die hem in de finale kunnen ondersteunen", stelt ploegleider Aike Visbeek.

"Het is cruciaal om Michael zo fris mogelijk af te zetten in Sanremo. Na een goede week in Parijs-Nice gaan we met vertrouwen naar Milaan." In 2015 sprintte Matthews al eens naar een podiumplaats: de Australiër werd derde.

Archief: Kuiper wint Milaan-Sanremo
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dertien Nederlanders

Danny van Poppel is op papier de Nederlander met de meeste kans op succes. De 23-jarige sprinter van Sky kan een beklimming als de Poggio goed aan, maar reed Milaan-Sanremo nog nooit. Sky stelt ook de ervaren sprinter Elia Viviani op. Tom-Jelte Slagter stond op de voorlopige startlijst, maar Cannondale staat zonder hem aan het vertrek. Hij was vorig jaar op de veertiende plaats nog de beste Nederlander.

Het is overigens al 32 jaar geleden dat er een Nederlander won in Sanremo. Hennie Kuiper was de laatste in 1985. De afgelopen 25 edities slaagden slechts drie Nederlanders erin bij de toptien te finishen: Nico Verhoeven (zevende in 1992), Leon van Bon (zesde in 1999) en Max van Heeswijk (vijfde in 2004).

De eerste grote voorjaarsklassieker van het jaar is zaterdag vanaf 10.10 uur te volgen via een liveblog op NOS.nl.