Federer overklast Nadal in Indian Wells en Kyrgios klopt Djokovic

EPA

Roger Federer heeft ook de 36ste ontmoeting met Rafael Nadal gewonnen. Anderhalve maand na zijn heroïsche zege in de finale van de Australian Open toonde de Zwitser zich in de vierde ronde van het masterstoernooi van Indian Wells duidelijk de meerdere van zijn eeuwige rivaal. Na slechts 68 minuten stond er al 6-2, 6-3 op het scorebord.

Federer had het vanaf het eerste punt op zijn heupen en liet Nadal geen moment in de wedstrijd komen. Vooral met zijn backhand, normaliter zijn achilleshiel wanneer hij tegen de Spanjaard speelt, maakte de nummer zes van de wereld veel indruk.

Federer overklast Nadal in Indian Wells

Illustratief was de wijze waarop Federer de klus klaarde: met een winnende backhandreturn op de kruising van de baseline en zijlijn. Een gedesillusioneerde Nadal overwoog nog even een challenge aan te vragen, maar besloot zich bij het onvermijdelijke neer te leggen.

Voor het eerst is Federer er nu in geslaagd drie wedstrijden op rij te winnen van Nadal. Eind 2015 zegevierde hij in Basel en begin dit seizoen veroverde hij in Melbourne ten koste van de Spanjaard zijn achttiende grandslamtitel. Met de zege bracht Federer de onderlinge stand terug naar 13-23.

Servicegeweld Kyrgios velt Djokovic

Federers volgende tegenstander is niet Novak Djokovic, de mondiale nummer twee, maar Nick Kyrgios. Net als begin deze maand in Acapulco had de Servische titelverdediger geen antwoord op het servicegeweld van de Australiër, die veertien aces sloeg en geen enkele keer werd gebroken: 4-6, 6-7 (3).

Kyrgios wint ook in Indian Wells van Djokovic
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Bij 5-5 in de tweede set werkte Djokovic, die een onzekere en bij vlagen gefrustreerde indruk maakte, op miraculeuze wijze nog twee breakpoints weg, maar in de tiebreak was zijn opponent de betere. Kyrgios liep meteen uit naar 3-0 en gaf het heft niet meer uit handen tegen de winnaar van de afgelopen drie edities van het toernooi in Indian Wells.

"Het voelt heerlijk dat ik heb kunnen laten zien dat mijn overwinning in Acapulco niet iets eenmaligs was", constateerde Kyrgios.

Wawrinka ontsnapt

Yoshihito Nishioka was tegen Stan Wawrinka hard op weg om als eerste lucky loser in de geschiedenis van het toernooi - dat in 1976 zijn eerste editie beleefde - de laatste acht te bereiken.

Stan Wawrinka en Yoshihito Nishioka AFP

De 21-jarige Japanner, die eerder deze week opzien had gebaard met de eliminatie van Tomás Berdych, mocht tegen Stan Wawrinka in de derde set tot tweemaal toe voor de overwinning serveren. Beide keren wist de tien jaar oudere Zwitser het onheil evenwel te bezweren.

De als derde geplaatste Wawrinka, na de uitschakeling van Andy Murray en Djokovic de hoogst ingeschaalde speler in het schema, sloeg vervolgens toe in de tiebreak: 3-6, 6-3, 7-6 (4).

Indian Wells wordt tegenwoordig ook wel het vijfde grandslamtoernooi genoemd. Waarom?

- Het is een masterstoernooi en daarom zijn er veel punten en veel centen te verdienen. Net als bij de grandslams is er gelijktijdig een mannen- en vrouwentoernooi.

- Perfecte plek op de ATP-kalender: ruim na de Australian Open, ruim voor Roland Garros en er is deze periode geen ander toernooi.

- Ideale locatie: het is een waar tennisparadijs tussen de palmbomen en de bergen in het zonnige Californië, vlakbij Palm Springs. Het ontbreekt de spelers aan niets.

- Er is geld zat en mede daarom staat het toernooi organisatorisch als een huis. Voor alle banen is Hawk-eye aangetrokken en het nieuwe stadion is met ruim 16.000 plaatsen het op-een-na grootste permanente tennisstadion ter wereld.