Lodewijk Asscher na zijn toespraak
NOS NieuwsAangepast

Asscher: dramatisch verlies, maar we komen terug

PvdA-lijsttrekker Asscher vindt het resultaat van de verkiezingen ongelooflijk teleurstellend en dramatisch. Hij sprak van een bittere dag.

Volgens Asscher heeft de PvdA Nederland samen met de VVD op een fatsoenlijke manier uit de crisis gehaald en staat het land er nu beter voor. "Maar we zijn er niet in geslaagd de kiezers weer te overtuigen." Hij zei dat zijn vertrouwen in de idealen van de PvdA blijft. "Onze idealen zijn de moeite waard om voor te strijden en er komen altijd weer nieuwe campagnes en verkiezingen."

Asscher: bittere avond voor PvdA

Knap

Asscher zei dat het nu tijd is om de wonden te likken, maar dat de partij weer snel nieuwe energie zal vinden. "De sociaal-democratie zal terugkomen en het bouwen begint vandaag."

Hij feliciteerde de partijen die wel winst hebben geboekt. Asscher noemde het knap wat GroenLinks-leider Klaver heeft gepresteerd. Volgens hem staat die ideologisch dichtbij de PvdA.

We hebben er een enorme inhaalrace van gemaakt.

SP-leider Roemer

Roemer: geen polonaise

SP-leider Roemer had op meer gehoopt, maar is toch blij dat het verlies voor zijn partij maar tot 1 zetel beperkt is gebleven. "Een maand geleden waren we volledig afgeschreven, stonden we op 9 zetels. We hebben er een enorme inhaalrace van gemaakt." In de exitpoll van bureau Ipsos staat de SP op 14 zetels.

Emile Roemer houdt een toespraak op de verkiezingsavond van de SP in Den Haag

"In deze instabiele tijden kun je trots zijn als je stabiel bent." Roemer deed een oproep aan andere linkse partijen "om niet in polonaise achter rechts aan te lopen. Laten we een blok vormen om een zo progressief mogelijk kabinet te vormen."

Zo'n kabinet kan er alleen komen met steun van het CDA, maar lijsttrekker Buma heeft al gezegd dat hij weinig voelt voor een coalitie over links.

50Plus-leider Krol vindt dat zijn partij nu niet meer is weg te denken. Hij benadrukte dat 50Plus ten opzichte van de vorige verkiezingen in zetels is verdubbeld. "Niemand kan meer om ons heen."

Henk Krol spreekt voor zijn partij 50Plus

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl