Veiligheidstroepen staan na de aanslag in de rechtbank onder een portret van president Assad
NOS Nieuws

Nieuwe golf aanslagen in Syrië, vrede ook na zes jaar ver weg

In de maand dat de Syrische burgerloog zes jaar woedt, zijn in de hoofdstad Damascus opnieuw bloedige aanslagen gepleegd. In het centrum van de stad kwamen tientallen mensen om het leven toen zelfmoordterroristen zichzelf opbliezen. "Het land wordt getroffen door een nieuwe golf van aanslagen", zegt correspondent Sander van Hoorn. Een einde aan het geweld lijkt niet in zicht.

Een van de explosies vond plaats in een rechtbank, dicht bij een drukbezochte, overdekte markt. Volgens de politie kwamen er zeker 30 mensen om het leven, 102 mensen raakten gewond. Een andere zelfmoordterrorist blies zichzelf op in een restaurant. Ook daarbij vielen meerdere doden. "De aanslagen had nog veel bloediger kunnen zijn als de terroristen hun doel hadden bereikt", vertelt Van Hoorn.

Assad

Doelwit was eigenlijk het paleis van justitie, in de oude stad van Damascus. Het gebied is stevig in handen van de regering van president Assad, dat wordt gesteund door Rusland en Iran. "In het centrum van de hoofdstad hebben inwoners een redelijk normaal leven", zegt Van Hoorn.

De aanslagen zijn volgens hem vooral bedoeld om angst te zaaien onder de bevolking. De verantwoordelijkheid voor deze aanvallen is niet opgeëist, maar het lijkt er sterk op dat militanten die banden hebben met al-Qaida erachter zitten.

De ravage in de rechtbank na de aanslag

De afgelopen dagen zijn er meer aanvallen geweest in steden waar de regering de dienst uitmaakt. Zaterdag vielen er ook tientallen doden bij explosies in het oude centrum van Damascus. En ook in Homs sloegen zelfmoordterroristen de laatste weken twee keer toe. "Blijkbaar lukt het niet om dit soort aanslagen te voorkomen", zegt Van Hoorn. "Ondanks beveiligingsmaatregelen." In de steden staan overal controleposten en ook de geheime dienst is er erg actief.

Het regeringsleger is niet bereid tot compromissen.

Correspondent Sander van Hoorn

President Assad is, mede dankzij de steun van zijn bondgenoten, aan de winnende hand. "De regering en Rusland voelen zich sterk", zegt Van Hoorn. "Ze zijn niet bereid tot compromissen." De regeringstroepen winnen steeds meer terrein op terreurgroepen als al-Qaida en Islamitische Staat. Die slaan daarom steeds vaker terug met zelfmoordaanslagen.

Door de aanslagen komen de vredesbesprekingen in Genève verder onder druk te staan, zei de VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura vorige maand. De strijdende partijen praten in Zwitserland over beëindiging van het conflict. De kans dat die gesprekken iets opleveren, is klein. De oppositie wil niet meedoen, omdat het regeringsleger de wapens niet zou willen neerleggen. Vrede is dus nog ver weg, zegt Van Hoorn. Ook nu de burgeroorlog het zevende jaar ingaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl