De diplomatieke spanningen tussen Nederland en Turkije hebben ertoe geleid dat Nederlandse koeien niet langer welkom zijn in Turkije. Een Turkse vereniging van rundveefokkers, de Unie van Roodvlees-producenten, heeft een eerste groep Holstein-Friesian koeien teruggestuurd naar Nederland. De koeien komen van een bedrijf uit de westelijke provincie Çanakkale.

"In de toekomst willen we geen dieren en dierlijke producten meer uit Nederland", zegt een van de fokkers tegen het officiële Turkse persbureau Anadolu. Voortaan willen de fokkers hun eigen Turkse koeien fokken. En als Nederland de koeien niet terugneemt, worden ze geslacht en onder de leden van de fokkersvereniging verdeeld. 

Geen export meer

Nederlandse vee-exporteurs zeggen niet wakker te liggen van de Turkse protestactie. Er worden al enkele jaren geen koeien meer geëxporteerd naar Turkije, aangezien dat land verlangt dat de dieren preventief met antibiotica worden behandeld. In Nederland is zo'n standaardbehandeling met die medicijnen al enige tijd verboden. 

Vee terugsturen lijkt de Nederlanders geen goed idee, aangezien de dieren volledig in Turkije geacclimatiseerd zijn, en eigenlijk niet meer kunnen wennen aan de Nederlandse  omstandigheden. 

De boze reactie van de Turkse veefokkers volgt op de hetze die de Turkse president Erdogan heeft ontketend tegen Nederland. Erdogan is woedend omdat Den Haag Turkse bewindslieden heeft belet om Turkse Nederlanders toe te spreken. 

STER reclame