De Turkse minister Cavusoglu sprak Turken toe op de vakantiebeurs in Berlijn EPA

Berlijn dreigt met inreisverbod voor Turkse politici

tijd van publicatie

De Duitse regering dreigt Turkse politici met een inreisverbod als er geen eind komt aan het schofferen van Duitsland. De rechterhand van bondskanselier Merkel, Peter Altmaier, noemt een inreisverbod "een laatste middel". Maar hij voegt eraan toe: "We behouden ons het recht voor die maatregel te nemen". 

Ook minister van Binnenlandse Zaken De Maizière zei vandaag dat Duitsland actie onderneemt "als het nodig is". Evenals Nederland wordt ook Duitsland door de Turkse president Erdogan beschuldigd van nazi-praktijken en fascistisch beleid. 

Ongewenst

Ook Duitsland vindt het ongewenst dat Turkse ministers naar Duitse steden reizen om campagne te voeren voor een pro-Erdoganstem in het referendum van volgende maand in Turkije. Maar Berlijn koos tot dusver niet voor een inreisverbod, omdat deze maatregel de vrijheid van meningsuiting beperkt, en Duitsland de Turken juist oproept de meningsvrijheid te beschermen.  

Maar nu Erdogan ook bondskanselier Merkel zelf verbaal heeft aangevallen, lijkt het Duitse standpunt te verharden. Erdogan zei maandag in een toespraak in Turkije: "Geachte Merkel, u steunt terroristen. U moet zich schamen." Erdogan doelt daarmee op de Koerden in Duitsland, die in de ogen van de president allemaal terroristen zijn of met terrorisme sympathiseren. 

De afgelopen weken zijn in een aantal Duitse steden optredens van Turkse ministers geschrapt. In Duitsland wonen 1,4 miljoen Turken die mogen stemmen in het referendum over uitbreiding van de bevoegdheden van Erdogan.

STER Reclame