De ravage op de vuilnisbelt AFP

Het dodental als gevolg van de instorting van een vuilnisbelt in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba is opgelopen tot 113. De hoop dat er nog overlevenden worden gevonden, is minimaal. Er worden nog tachtig mensen vermist.

Door de verschuiving van afval werden afgelopen zaterdag bijna 200 mensen bedolven. De meeste slachtoffers zijn vrouwen en kinderen.

Het land kondigde drie dagen van nationale rouw af, die vandaag zijn ingegaan. De burgemeester van de stad zegt dat de reddingsoperatie bijna is afgerond en dat er daarna een onderzoek begint naar de oorzaak van de instorting. Tot die tijd wordt er dag en nacht met tientallen mensen naar slachtoffers gezocht.

Huisjes

De instorting veroorzaakte een grote verschuiving van vuilnis. Tientallen provisorische huisjes van takken en modder werden daaronder bedolven. Ook mensen die naar herbruikbare materialen zoeken tussen het afval kwamen onder het vuil terecht.

De burgemeester van Addis Abeba heeft de families van de slachtoffers een bedrag uitgekeerd en de mensen die er wonen beloofd dat zij de komende tijd elders permanent onderdak krijgen. 

Over de oorzaak van het instorten wordt volop gespeculeerd. Sommigen zeggen dat het komt doordat er onlangs weer begonnen is met het storten van afval op de vijftig jaar oude vuilnisbelt, na protesten tegen het openen van een nieuwe stortplaats. Anderen denken dat de ramp is veroorzaakt door de bouw van een nieuwe afvalverwerkingscentrale in de buurt.

STER reclame