Connie Palmen krijgt literaire scholierenprijs De Inktaap

Connie Palmen krijgt De Inktaap 2017 Sigrid Spinnox

Jonge lezers hebben Connie Palmen De Inktaap 2017 toegekend voor haar boek Jij zegt het. Ruim 1500 jongeren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname, Aruba en Curaçao brachten hun stem uit voor de literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied.

Palmen nam de prijs in Antwerpen in ontvangst, in het bijzijn van duizend scholieren, de juryleden van De Inktaap. Haar boek was de absolute favoriet. Het won in 2016 de Libris Literatuur Prijs.

Jij zegt het gaat over de in 1998 overleden schrijver Ted Hughes. Hij kijkt terug op zijn huwelijk met dichteres Sylvia Plath, dat in 1963 eindigde met de zelfmoord van Plath. 

De scholieren konden stemmen op de keuze van de jury's van de ECI Literatuurprijs, de Fintro Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de nominatie uit het Nederlandstalige deel van de Cariben.

Genomineerden:

Het hout van Jeroen Brouwers (ECI Literatuurprijs 2015)
Fansi's stilte van Tessa Leuwsha (Caribische nominatie)
Malva van Hagar Peeters (Fintro Literatuurprijs 2016)
Jij zegt het van Connie Palmen (Libris Literatuur Prijs 2016) 

In het juryrapport prijzen de scholieren Palmen, om haar unieke, spectaculaire stijl, waarmee ze de lezer "inpalmt". "Zoveel meer dan een biografie over bekende mensen (...) de ultieme ode aan de liefde," is een van de commentaren. "Connie Palmen heeft met dit boek een snaar bij ons geraakt met het gevolg dat we zelf op zoek zijn gegaan naar werken van Ted Hughes en Sylvia Plath."

Op een feestelijke bijeenkomst werden alle genomineerden voorgesteld en geïnterviewd door de scholieren. Daarnaast verdedigden de lezers hun keuze in een debat.

De Inktaap wordt sinds 2002 uitgereikt. Vorige winnaars zijn A.F.Th. van der Heijden, Robert Vuijsje, Dimitri Verhulst, Tom Lanoye, Ilja Leonard Pfeijffer en Harry Mulisch. Tommy Wieringa won de prijs in 2014 voor Dit zijn de namen. "Dat jongeren een roman als deze lezen, begrijpen en waarderen, is een serieuze bekroning", zei hij bij de prijsuitreiking.