EPA

De populariteit van Turkije als vakantieland krijgt een knauw door de diplomatieke rel met Nederland. "Het aantal boekingen loopt de laatste dagen flink terug", zegt de ANVR, waar de meeste reisbureaus bij zijn aangesloten. "Er worden nauwelijks nog reizen naar Turkije verkocht", meldt TUI. Ook Corendon ziet een dip in de boekingen, "maar dat trekt nu wel een beetje bij", zegt een woordvoerder.

De telefoons bij de reisorganisaties die vakanties in Turkije verkopen stonden roodgloeiend na afgelopen weekend. Nu, enkele dagen later, zien de reisorganisaties dat het gedrag van consumenten verandert. "Aanvankelijk vernam ik van reisbureaus dat er veel vragen waren. Nu hoor ik dat mensen er gewoon niet naartoe willen", zegt Frank Oostdam van de ANVR.

Ook het aantal omboekingen van reizen naar Turkije is volgens de ANVR "behoorlijk". De branche-organisatie ziet nog weinig annuleringen van geboekte Turkije-reizen. "Annuleren kost geld", zegt de woordvoerder. "Mensen die al hebben geboekt, wachten waarschijnlijk nog even af met de beslissing om wel of niet te gaan."

Uiteindelijke effect

Reisorganisaties melden dat het nog moeilijk te zeggen is hoe groot uiteindelijk het effect zal zijn. Dat is mede afhankelijk van het verdere verloop van het conflict. De grote stroom vakantieboekingen komt doorgaans in april op gang.

Tot zo´n anderhalf jaar geleden vierden jaarlijks ongeveer een miljoen Nederlanders vakantie in Turkije. Door aanslagen en de mislukte staatsgreep daalde dat aantal al met zo´n 30 procent. De nieuwe afname door het huidige conflict komt daarbovenop.

STER reclame