Stemmers op de Marker Wadden
NOS NieuwsAangepast

Marker Wadden blijken dagje uit voor kiezers: extra boten ingezet

Het stemlokaal op de Marker Wadden is zo populair dat er extra boten zijn ingezet voor mensen die hun stem willen uitbrengen op de nieuwe eilandengroep. Natuurmonumenten adviseert stemmers om pas later vanmiddag naar de Marker Wadden te komen. De laatste boot gaat om 16.00 uur.

"We hadden gerekend op 1200 mensen voor de hele dag, maar om elf uur waren het er al meer dan 1000", zegt boswachter André Donker. "Het natuurgebied gaat medio 2018 pas open voor publiek dus vandaag is een goede dag om met je kiezerspas alvast een sneak preview te krijgen."

In samenwerking met Natuurmonumenten brengt de gemeente Lelystad mensen vandaag gratis met de boot naar het stembureau op de Marker Wadden. Op de boten passen ongeveer 200 mensen. Na een boottocht van een uur moeten de stemmers nog ongeveer een uur in de rij staan tot zij hun stem kunnen uitbrengen.

Drukte in de haven van Lelystad

"De bezoekers gebruiken hun pas vandaag niet alleen om te stemmen, maar ook voor een dagje uit", zegt Donker. Hij denkt dat het mooie weer bijdraagt aan de populariteit van het stembureau op het onbewoonde eiland.

De eilandengroep Marker Wadden wordt op negen kilometer varen van Lelystad aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. Met de ambitie om uiteindelijk een archipel van 10.000 hectare te vormen is het één van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa.

Het geld voor het project wordt bijeengebracht door het Droomfonds van de Nationale Postcodeloterij, Natuurmonumenten, de Rijksoverheid, de provincie Flevoland en de provincie Noord-Holland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl