Balentien: gefocust op elke slagbeurt alsof het mijn laatste was

Aangepast op
Wladimir Balentien tijdens de wedstrijd tegen Cuba AFP

Dankzij een imponerende zege op Cuba (14-1) - en de zege later op de dag van Japan op Israël - staan de Nederlandse honkballers in de halve finales van de World Baseball Classic (WBC).

'We moesten spelen zoals tegen Israël'

"Het enige wat ik aan mijn spelers heb gevraagd, is om niets voor lief te nemen", aldus bondscoach Hensley Meulens na afloop van het duel met Cuba. "We moesten spelen zoals we dat deden tegen Israël en dat hebben die jongens gedaan. Het was een echte teamoverwinning vandaag."

In de openingsinning zette Wladimir Balentien al de toon met een homerun voor Nederland. Daar kwam in de derde inning nog een homerun bij. "Deze wedstrijd moesten we winnen", aldus het slagkanon. "Ik was gefocust op elke slagbeurt alsof het mijn laatste was. Dit toernooi spelen voor Nederland is iets wat ik altijd al heb willen doen."

Wladimir Balentien (m) krijgt de felicitaties van zijn teamgenoten EPA

Ook de bondscoach was te spreken over de kwaliteiten van Balentien, die in Japan, waar het duel tussen Nederland en Cuba werd gespeeld, een grote ster is. Sinds 2011 speelt de buitenvelder bij Tokyo Yakult Swallows, waar hij in 2013 het Japanse record voor het aantal homeruns per seizoen verbeterde: hij sloeg er zestig.

Zijn specialiteit liet hij dus ook twee keer zien in de wedstrijd tegen Cuba. "Balentien is een van onze grote sterren", aldus Meulens. "Hij sloeg vandaag zoals hij deed toen hij jonger was, maar uiteindelijk speelde iedereen goed. Elke beurt waren de slagmannen goed en Diegomar Markwell gooide de eerste zes innings uitstekend." 

Bondscoach Hensley Meulens (l) en Wladimir Balentien na het duel met Cuba EPA

Balentien was blij met de complimenten van de coach. "Ik wil iedereen laten zien dat ik een goede honkballer ben. Ik ben nu ouder en ook beter geworden als slagman. Misschien opent het nog deuren voor me in de Verenigde Staten, maar nu ben ik vooral heel blij dat ik een goed toernooi speel."