NOS

Op Twitter verschenen vanochtend veel tweets met de hashtag #Nazihollanda. Niet alleen de accounts van personen, maar ook die van organisaties zijn overgenomen om opruiende tweets te verspreiden.

De lijst met getroffen accounts is lang. Zo werd bovenstaande tweet geplaatst op de accounts van zangeres Caro Emerald en oud-tennisser Boris Becker. Maar ook het Europees Parlement, de Donald Duck, Amnesty International en de Duitse krant Die Welt zijn getroffen. 

TwitterCounter

De tweets zijn verstuurd door accounts die gebruik maken van de dienst TwitterCounter. Hiermee kunnen gebruikers statistieken bijhouden over tweets en hoeveel volgers iemand erbij krijgt. 

Het van oorsprong Amsterdamse bedrijf werd gehackt om daarna de tweets namens gebruikers te versturen. Het gaat niet om een hack van Twitter zelf. Wereldwijd zijn er 1,6 miljoen mensen die TwitterCounter toestemming hebben gegeven namens hen Twitter te gebruiken. 

TwitterCounter onderzoekt hoe de hack kon gebeuren, zegt Omer Ginor, topman van het bedrijf. "En er zijn direct maatregelen genomen. We hebben de mogelijkheid geblokkeerd om berichten te plaatsen namens onze gebruikers."

Hij benadrukt dat er geen wachtwoorden of creditcardgegevens van gebruikers zijn buitgemaakt, omdat het bedrijf die gegevens niet opslaat. 

Wie er achter de hack zit, is nog onduidelijk. "Maar het is aannemelijk dat de hackers een band hebben met Turkije of dat het iemand is die wil doen lijken alsof Turkse hackers hebben ingebroken bij het bedrijf", zegt techredacteur Joost Schellevis van de NOS.

Nederlandse websites

Maandag werden honderden Nederlandse websites gehackt. Dat zou een wraakactie van Turkse kant zijn, uitgevoerd door de hackgroep Cyber-Warrior Akıncılar. 

Op de gehackte websites verscheen een waarschuwing, waarin wordt verwezen naar het verhinderen van campagnetoespraken van twee Turkse ministers in Nederland, dit weekend.

Michel van Eeten, hoogleraar aan de TU Delft en gespecialiseerd in internetveiligheid, betwijfelt of er daadwerkelijk een groep achter de actie zit. "Die hacker beweert een groep te zijn, laten we dat dan maar aannemen. Maar ik denk dat de kans groot is dat het gewoon iemand op een zolderkamertje is."

STER reclame