Craig Shakespeare
NOS VoetbalAangepast

Shakespeare, de nieuwe held van Leicester

Drie weken geleden. De voetbalwereld reageert vol ongeloof op het ontslag van Claudio Ranieri bij Leicester City. Hoe kan de directie de man ontslaan die voor het mooiste voetbalsprookje in de geschiedenis heeft gezorgd? Maar het blijkt, achteraf, de juiste beslissing.

Leicester City weet weer wat winnen is. Het medicijn heet Craig Shakespeare. Sinds 2015 de assistent van Ranieri, vervolgens interim-trainer en nu de man aan het roer. Shakespeare zorgde voor een frisse wind en kreeg het team weer op de rit. En dat was nodig ook. Leicester City had in 2017 nog geen competitieduel gewonnen en stond onder de degradatiestreep.

De 53-jarige Shakespeare schudde Leicester op de goede manier wakker. Liverpool en Hull City werden beide met 3-1 verslagen. En dinsdagavond werd in de Champions League de kwartfinales bereikt. Na de 2-1 nederlaag in de eerste wedstrijd in Sevilla volgde voor eigen publiek een 2-0 overwinning.

Even voorstellen

Maar wie is Craig Shakespeare eigenlijk? Als voetballer maakte hij zich niet onsterfelijk. Hij kwam uit voor bescheiden clubs als Walsall, Sheffield Wednesday, West Bromwich Albion, Grimsby Town, Telford United en Hednesford Town.

Craig Shakespeare (rechts) in 1984 bij Walsall

Shakespeare speelde slechts zeventien wedstrijden op het hoogste niveau, tijdens zijn periode bij Sheffield Wednesday. In 2000 zette hij een punt achter zijn actieve loopbaan, om zes jaar later als trainer weer terug te keren in het voetbal.

Dat gebeurde bij West Bromwich Albion. Hij begon in de jeugdopleiding, maar kreeg al snel het tweede elftal onder zijn hoede te nemen en en schoof vervolgens, nadat hoofdtrainer Bryan Robson was vertrokken, door naar het eerste elftal. Zijn hoofdtrainerschap bij West Bromwich Albion duurde slechts één wedstrijd, maar dat duel werd wel gewonnen, met 2-0 van Crystal Palace.

Nadat West Bromwich Albion Tony Mowbray had aangewezen als opvolger van Robson, verdween Shakespeare weer even naar de anonimiteit. Na twee jaar nam hij afscheid van WBA om elders zijn geluk te beproeven in het trainersvak.

Craig Shakespeare (links) met Sammy Lee en voormalig bondscoach Sam Allardyce

In 2008 begon zijn avontuur bij Leicester City en inmiddels is hij er bijna een meubelstuk geworden. In de rol van assistent leerde Shakespeare de club van haver tot gort kennen. Met uitzondering van het seizoen 2010/2011, toen hij in dezelfde rol actief was bij Hull City, maakte hij de opmars van Leicester City van dichtbij mee.

Weer hoofdtrainer

Ruim tien jaar na zijn eerste wedstrijd als hoofdtrainer staat Shakespeare weer aan het roer van een eerste elftal. En nu krijgt hij zowaar de tijd om zijn stempel op de ploeg te drukken.

Maar dat betekent niet dat zijn team door elkaar gehusseld wordt. Integendeel. Shakespeare wisselde slechts één speler. Memarai Gray, die bij Ranieri vaak op een basisplaats kon rekenen, zit nu de bank. Shinji Okazaki staat naast Jamie Vardy in de voorhoede.

Claudio Ranieri en Craig Shakespeare

Voorlopig werkt de tactiek van Shakespeare. Dinsdagavond werd de derde zege op rij geboekt. Het sprookje van Leicester City duurt voort.

Een scenario dat werd geschreven door Claudio Ranieri, wordt nu van een nieuw hoofdstuk voorzien door Craig Shakespeare. Het is de vraag hoe lang hij deze winnende reeks blijft volhouden. Want met een winstpercentage van honderd procent als hoofdtrainer, over een periode van ruim tien jaar, draagt hij een zeldzame statistiek met zich mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl