Een rij vroege stemmers op Utrecht Centraal ANP

Alle stembureaus voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn geopend. Rond middernacht gingen de eerste stemlokalen open voor stemmers. 

In totaal mogen bijna 13 miljoen mensen vandaag hun stem uitbrengen. Vanavond om 21.00 uur gaan de stembureaus dicht.

Bij veel stembureaus staan lange rijen. Onder meer op station Utrecht Centraal, waar 3FM live vanaf het stembureau uitzendt, staat een wachtrij van ongeveer 20 minuten.

Bij meer dan zestig treinstations kan vandaag gestemd worden. "De opkomst is zo goed dat op bepaalde stations een rij kan staan", zegt een woordvoerder van NS. Met een vooraf aangevraagde kiezerspas kunnen reizigers ook in een andere gemeente stemmen.

Volgens verslaggever Mattijs van de Wiel kwamen er veel mensen naar het stembureau op het station in Castricum, waar vannacht al gestemd kon worden. "Er was bijvoorbeeld een melkveehouder die direct na het stemmen zijn koeien ging melken, in plaats van vroeg in de ochtend. Veel mensen vonden het leuk om als een van de eersten te kunnen stemmen."

Lenteweer

Het voorspelde zachte weer vandaag heeft naar verwachting een positief effect op het aantal mensen dat hun stem uitbrengt. Met ongeveer 10 tot 15 graden, weinig wind en zon wordt verwacht dat de opkomst ongeveer een procent hoger ligt dan bij minder weer.

STER reclame