Het wapenarsenaal dat werd gevonden Europol

De Spaanse politie heeft een enorm illegaal wapenarsenaal getoond dat in januari in beslag werd genomen. De wapenvoorraad bestaat uit meer dan 10.000 vuurwapens, honderden granaten en een hoeveelheid luchtafweergeschut. 

De wapens werden op 12 en 13 januari in beslag genomen bij een grote operatie in Madrid, Bilbao, Gerona en Valencia. Er werden vijf verdachten opgepakt. De groep zou een sportwinkel als dekmantel hebben gebruikt voor de verkoop van wapens, wapenonderdelen en munitie. 

Spaanse politie toont enorm illegaal wapenarsenaal

De bende had de wapens gekocht op legale veilingen voor ge-deactiveerde wapens en via andere legale kanalen. Deze wapens werden daarna voorzien van valse papieren doorverkocht met onderdelen en andere materialen waarmee ze weer konden worden geactiveerd.

Criminelen en terroristen

De wapens kwamen terecht in onder meer Spanje, Frankrijk en België. Volgens de Spaanse politie is er een aanzienlijke kans dat ze in handen zijn gekomen van criminelen en terroristen.  

Voor de operatie tegen de wapenhandel werkte de Spaanse nationale politie samen met Europol. Volgens Europol is de illegale wapenhandel de laatste jaren sterk toegenomen. Europol is ook bezorgd over de toenemende kennis die criminelen hebben van geavanceerde wapentechnologie. Bij de illegale wapenhandel wordt onder meer gebruik gemaakt van vervalste documenten.   

STER reclame