De noordoostkust van de Verenigde Staten heeft te maken met een sneeuwstorm. Op Times Square is het inmiddels ook al wit Reuters

Het noordoosten van de Verenigde Staten kampt met een sneeuwstorm. Volgens de weerbureaus kan er 25 tot 50 centimeter sneeuw vallen. Steden als Washington, Boston, New York en Philadelphia worden wakker onder een witte laag sneeuw. 

Er wordt gewaarschuwd dat het de zwaarste winterstorm in tientallen jaren kan worden. Duizenden scholen blijven dicht en miljoenen Amerikanen zullen moeite hebben om op het werk te komen. Zo zullen vanochtend in New York veel bussen en treinen niet rijden. De gouverneur van New York roept zijn inwoners op om niet de weg op te gaan.

Chocolade en films

Jane White zegt tegen CBS News dat ze gehoor geeft aan de oproep. Ze komt de dag wel door: "Ik heb een hoop chocolade en slechte films in huis."

Ook het vliegverkeer ondervindt grote hinder van de sneeuwval. In het noordoosten van de VS zijn de afgelopen dagen al bijna 8000 vluchten geannuleerd. 

Sneeuwoverlast legt New York plat

Dat heeft ook gevolgen voor koningin Máxima. Zij is in New York en zou vandaag naar Washington gaan voor besprekingen met vertegenwoordigers van onder meer de Wereldbank. De reis is uitgesteld tot morgen, in de hoop dat de weersomstandigheden dan iets gunstiger zijn.

Vijf staten hebben al de noodtoestand uitgeroepen. Zo wordt verwacht dat op een aantal plaatsen de stroom zal uitvallen doordat hoogspanningskabels het zullen begeven onder het gewicht van de sneeuw.

Sneeuw verbroedert politiek

Twee politici, een Republikein en een Democraat uit Texas, kunnen vanwege de sneeuw het politieke hart van de Verenigde Staten, Washington D.C., niet per vliegtuig bereiken. Daarom reizen ze nu samen in een auto van Texas in het zuiden, naar Washington in het noordoosten, een rit van 2600 kilometer. 

De Democraat Beto O’Rourke en Republikein Will Hurd verwachten dat ze over 24 uur op Capitol Hill aankomen. In de tussentijd doen ze verslag van hun roadtrip op TwitterFacebook en Periscope

Reuters

STER reclame