Kijkcijferexpert René van Dammen overleden

Aangepast
René van Dammen Anko Stoffels

Kijkcijferexpert René van Dammen (63) is gisteren overleden. Van Dammen heeft meer dan 40 jaar voor de publieke omroep gewerkt en hielp allerlei programmamakers door te vertellen over het kijkgedrag van de televisiekijkers.

Van Dammen wist precies op welk moment kijkers wegschakelen en wat wel niet werkt op televisie. Zo legde hij bij zijn jubileum in De Wereld Draait Door uit dat als mensen zwaaien op beeld, dat kijkers denken dat het programma afgelopen is. "In Blauw Bloed wordt bijvoorbeeld nogal veel gewuifd, en elke keer als er zo'n beeld voorbijkomt zie je de kijkdichtheid zakken." Ook auto's die wegrijden van de camera zorgen voor een dip in het aantal kijkers.

Hij analyseerde precies wat er gebeurde op welk moment en hoe kijkers daarop reageerden. Programmamakers trokken daar hun lessen uit en kwamen vaak bij hem voor advies.

Verslagen

Voorzitter van de NPO Shula Rijxman zegt in een reactie verslagen te zijn door het onverwachte nieuws. "Met zijn FC Groningen-sjaal en zijn eeuwige petje wist hij collega’s en programmamakers op zijn eigen authentieke en charmante manier te inspireren om het beste uit programma’s te halen. Met zijn directe, kritische en tegelijkertijd humoristische stijl wist hij altijd te prikkelen."

Jean-Pierre Geelen
@jpgeelen
Ach, René van Dammen, het geestigste kijkcijfergeweten van Hilversum... #RIP
2 jaar geleden

STER Reclame