'Kjeld Nuis heeft dit jaar leren winnen'

Wennemars blikt terug op schaatsseizoen: sorry Ireen

"Het was dit jaar een mannenjaar", dat concludeert Erben Wennemars, schaatsanalyticus van de NOS. En aan die uitspraak is niets gelogen. De Nederlandse schaatsers wonnen afgelopen seizoen alles wat er te winnen viel. Bij de vrouwen wist alleen Ireen Wüst de gouden medailles binnen te slepen. Maar wat waren nou de mooiste en de minder mooie momenten van het seizoen? Erben blikt terug.

Welke schaatser is de topper van het seizoen?

"Bij de mannen is dat Kjeld Nuis. Zonder twijfel. Hij heeft dit jaar leren winnen. Waar hij startte, daar won hij ook meteen alles. Met overmacht. Hij was echt sterker dan de rest. De koning van de 1.000 meter en de 1.500 meter."

"De beste Nederlandse vrouw, ja, dat kan er maar eentje zijn: Ireen Wüst. Zij levert altijd. Aan het begin van het seizoen dacht ik: is het tijdperk van Wüst afgelopen? Veel andere meiden hebben namelijk zó veel potentie. Maar sorry Ireen. Ik zat ernaast. Zij hebben dat niet ingevuld. Uiteindelijk leverde Wüst de beste prestaties op de beste momenten."

Welke schaatser stelde het meest teleur?

"Als er kampioenen zijn, dan zijn er ook mensen die teleurstellen. En dan denk ik gelijk aan Pavel Koelizjnikov. Alles rondom deze man klopt niet, terwijl we vorig jaar hebben genoten van zijn 33,98. Een wereldrecord op de 500 meter. Maar nu is het schandaal na schandaal, onduidelijkheid na onduidelijkheid. Hij heeft zich misdragen in Nagano, heeft slecht gepresteerd. Vage blessures en de geur van doping blijft rond hem hangen."

"Een teleurstelling van andere orde was Jorien ter Mors. Dit jaar ging echt alles mis. Ter Mors koos voor het langebaanschaatsen, maar werd niet één keer wereldkampioen. Ze verloor twee wereldtitels. Zij kent een heel ongelukkig seizoen. Misschien moet ze shorttrack en langebaan blijven combineren. Lekker op het shorttracken trainen, oogsten op het langebaanschaatsen. Dan gaat zij heel veel gouden medailles winnen."

Jorien ter Mors bij de wereldbeker in Astana ANP

Wie was de opvallendste buitenlander? 

"Dat trek ik toch iets breder. Want ik denk dan aan het Japanse vrouwenschaatsen. Nao Kodaira was dit seizoen oppermachtig op de 500 meter. Alle races waar ze aan meedeed won ze. En wat te denken van Miho Takagi, die het WK allround nog tot de laatste dag spannend maakte. De Japanse vrouwen zijn op de ploegenachtervolging een van de favorieten voor goud. Ze hebben wat kwaliteit betreft een enorme stap gemaakt."

Wat was het mooiste moment van het seizoen?

"Ik heb genoten toen Jan Smeekens eindelijk wereldkampioen werd op de 500 meter en de prijs pakte die hij verdiende, nadat hij in Sotsji net geen goud had gepakt. Ik had tranen in mijn ogen staan. Kippenvel. Eindelijk een grote prijs voor Smeekens."

Ontlading bij Jan Smeekens na zijn gouden medaille bij de WK afstanden ANP

Welk toernooi was het meest spectaculair?

"Dat waren toch wel de wereldkampioenschappen sprint. Vooral het mannentoernooi waarbij de echte sprinters, de 1.000 meter rijders en de allroundsprinters samenkwamen. Een ongekend niveau waar Kai Verbij op een prachtige manier wereldkampioen sprint werd."

Komt Koen Verweij terug op topniveau? 

"Ik hoop van wel, ik mis hem wel. Het was natuurlijk een mooi schaatsseizoen, maar wat was het allemaal braaf dit jaar. Wat waren we het allemaal met elkaar eens en wat was het allemaal goed. Dan mis je toch wel een schaatser als Koen Verweij. Iemand die rebels is, iemand die anders is en alles op zijn eigen manier doet. Ik denk ook wel dat hij weer terugkomt, we hebben hem nodig op de allroundtoernooien en op de ploegenachtervolging. Hij heeft net een baanrecord gereden op de ijsbaan in Alkmaar. In maart. Nou, dan wil je wel heel graag hard schaatsen."

Tot slot. Gaat Sven volgend jaar eindelijk olympisch kampioen worden op de 10 kilometer?

"2018, dat gaat natuurlijk de clash worden op de tien kilometer, Bergsma tegen Kramer. Kijk je naar 2017, dan wordt dat een makkie voor Kramer, die overal heeft gewonnen. Maar op de WK afstanden zat Jorrit Bergsma drie tot vier ronden voor het einde nog op een schema wereldrecord. Sven is wel de koning, maar wordt opgejaagd, op de hielen gezeten door iemand die het hem heel erg moeilijk gaat maken."

Kampioenen internationale toernooien

ToernooiKampioenKampioene
EK allroundSven KramerIreen Wüst
EK sprintKai VerbijKarolina Erbanova (Tsj)
WK allroundSven KramerIreen Wüst
WK sprintKai VerbijNao Kodaira (Jap)
WK afstanden 500 meterJan SmeekensNao Kodaira (Jap)
WK afstanden 1.000 meterKjeld NuisHeather Bergsma (VS)
WK afstanden 1.500 meterKjeld NuisHeather Bergsma (VS)
WK afstanden 3.000 meterxIreen Wüst
WK afstanden 5.000 meterSven KramerMartina Sábliková (Tsj)
WK afstanden 10.000 meterSven Kramerx
WK afstanden ploegNederlandNederland
WK afstanden massastartJoey Mantia (VS)Kim Bo-reum (ZKo)
Eindklassement wereldbekerKjeld NuisHeather Bergsma (VS)