Een conducteur geeft het fluitsignaal voor vertrek ANP

Een slim horloge moet er voor zorgen dat de treinen beter op tijd rijden. ProRail heeft een speciale app ontwikkeld en getest bij een aantal conducteurs. Die zijn volgens de spoorbeheerder enthousiast.

Met de app kunnen de conducteurs op het horloge de actuele vertrekinfo zien. Vlak voor het moment dat de trein moet vertrekken, trilt het horloge. Daardoor weet de conducteur dat hij in actie moet komen en moet kijken of iedereen is ingestapt. Volgens ProRail scheelt dat seconden en in sommige gevallen minuten.

Elke seconde telt op druk traject

Jaap Eikelboom van ProRail zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de smartwatch vooral van belang is op de trajecten waar straks zes intercity's per uur gaan rijden, zoals op het traject Amsterdam - Utrecht - Eindhoven. "Je kunt je voorstellen dat daar elke seconde telt, want op het moment dat de ene trein vertraging heeft, zal dat doorwerken op de treinen die erachter rijden."

De conducteurs die hebben meegedaan aan de test zijn tevreden over het hulpmiddel, omdat "ze niet meer op het station hoeven te zoeken naar een klok".

Geen wondermiddel

Volgens ProRail is de app een extra hulpmiddel en geen wondermiddel, want op het moment dat er vertragingen zijn door bijvoorbeeld bladeren op het spoor, kan daar geen smartwatch tegenop. 

Nu de test is geslaagd, is het aan de NS om te beslissen of alle conducteurs zo'n horloge krijgen. In de Telegraaf zegt de NS dat de knoop nog moet worden doorgehakt. Dat gebeurt later dit jaar. "We zijn de proef aan het evalueren. Onderzocht wordt of deze smartwatch op grote schaal technisch en financieel haalbaar is." 

Hoeveel geld de NS kwijt is aan de horloges is niet bekend. Jaap Eikelboom van ProRail: "De precieze investering weet ik niet, maar treinen die vertraging hebben, kosten ook geld. Ik kan me dus voorstellen dat partijen als de NS het wel nuttig vinden om de investering te doen."

De applicatie van ProRail op het horloge ProRail

STER reclame