Elon Musk en Zuid-Australië smeden energie-contract op Twitter

Elon Musk met één van de Tesla-accu's AFP

Autofabrikant, raketbouwer, tunnelgraver en internetondernemer Elon Musk is een drukbezet man, maar had afgelopen week toch nog een momentje over om te twitteren. En tussendoor maakte hij nog een dure weddenschap met de inwoners van Zuid-Australië.

Musk gaat 100 megawatt aan accu's leveren om het energieprobleem van Zuid-Australië op te lossen. Dat moet binnen honderd dagen, anders zijn de accu's gratis. 

100 MWh is volgens Tesla genoeg om 75.000 huishoudens vier uur lang, of 12.500 huishoudens een hele dag, van stroom te voorzien.

Duurzaam, maar niet stabiel

Zuid-Australië leunt zwaar op duurzame energie van zonnepanelen en windmolens. Maar die leveren niet altijd evenveel stroom. Daardoor zijn er regelmatig energietekorten. 

Normaliter worden die opgevangen door energiecentrales in andere Australische deelstaten, maar door slecht weer en andere problemen gaat het de afgelopen tijd regelmatig mis. De Australische regering wil dat de deelstaat het probleem oplost door bijvoorbeeld kolencentrales te bouwen. 

Het wedje

Lokale politici vinden dat een slecht idee en Elon Musk ook, zo blijkt. Toen een van zijn werknemers bij Tesla blufte dat zij het energieprobleem in honderd dagen konden oplossen, werd Musk uitgedaagd door een Australische internetondernemer: "Hoe serieus zijn jullie? Als ik het geld regel, hebben jullie dan de accu's klaar in honderd dagen?"

Binnen een dag was het antwoord binnen. "Tesla zet de accu's neer en sluit ze aan", zegt Musk. "Binnen honderd dagen, anders is het gratis."

Zo gezegd, zo gedaan. De weddenschap kost een van beide heren zo'n 25 miljoen dollar. De volgende dag hing Musk aan de lijn met politici uit Zuid-Australië en premier Malcolm Turnbull.

Vijf keer zo groot

De vraag blijft hoe haalbaar de weddenschap is. Tesla, de auto- en accufabrikant van Musk, heeft nog nooit zoveel accu's tegelijk geïnstalleerd. Het grootste project van het bedrijf is een accu-centrale in Californië van 20 megawatt. Dat project kostte ook grofweg 100 dagen om te bouwen. Het Australische plan is dus vijf keer zo groot.

Juist vandaag presenteerde de premier van deelstaat South Australia een nieuw plan om de energieproblemen op te lossen. Daarin wordt 150 miljoen dollar (106 miljoen euro) gereserveerd voor de bouw van een accu-centrale. Naast Musk zijn er verschillende andere bedrijven die meedoen in de race om die centrale te bouwen. Ook wordt een nieuwe gasgestookte energiecentrale gebouwd.