De Republikeinse leider Paul Ryan licht de nieuwe zorgwet toe Reuters

Door de nieuwe zorgwet die Obamacare moet vervangen, verliezen alleen volgend jaar al zeker 14 miljoen Amerikanen hun zorgverzekering. Dat heeft de Congressional Budget Office berekend, een onafhankelijke commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Over acht jaar zullen volgens de CBO-economen en -begrotingsdeskundigen 24 miljoen mensen onverzekerd zijn, die onder Obamacare wel een gezondheidspolis zouden hebben gehad.

Een van de belangrijkste thema's van Donald Trump in de race naar het Witte Huis was dat hij Obamacare zou afschaffen. Dat zorgprogramma van zijn voorganger Obama had ertoe geleid dat ongeveer 20 miljoen lager betaalde en arme Amerikanen voor het eerst een zorgverzekering kregen.

Onder de zorgwet van Trump raken velen hun verzekering weer kwijt, doordat de Republikeinen fors willen bezuinigen op de zorg.

Deugt niet

De regering-Trump heeft het CBO-rapport onmiddellijk afgewezen. Het deugt niet, omdat er niet is gekeken naar de gevolgen van andere hervormingen die de regering op het gebied van de zorg wil doorvoeren, zei minister Tom Price van Volksgezondheid.

De cijfers zijn voer voor Democraten die kwaad zijn over het afschaffen van Obamacare.  Onder anderen senator Chris Murphy uit Connecticut vroeg op Twitter om onmiddellijk met de nieuwe zorgwet te stoppen.

Sommige Republikeinse congresleden vrezen de gevolgen van de CBO-cijfers voor hun positie. Zij kunnen hun zetel kwijtraken bij de tussentijdse verkiezingen in 2018, als de nieuwe zorgwet van kracht wordt.

Paul Ryan, de leider van de Republikeinen in het Huis, prees juist de nieuwe wet. Volgens hem krijgen de Amerikanen onder de nieuwe zorgwet "veel meer keuzemogelijkheden, tegen minder kosten".

STER reclame