Bij de demonstratie bij het Turkse consulaat in Rotterdam raakten zaterdagnacht demonstranten en agenten slaags
NOS NieuwsAangepast

Peilingwijzer: nog geen meetbaar effect van Turkijecrisis

De diplomatieke crisis met Turkije heeft twee dagen voor de verkiezingen nog geen zichtbaar effect in de peilingen. In de nieuwste Peilingwijzer is de steun voor zowel koploper VVD (24 tot 28 Kamerzetels) als achtervolger de PVV (20-24) wel iets groter geworden, maar die stijging is niet significant.

Volgens politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, is het beeld bij de verschillende bureaus wel heel verschillend. Waar Peil.nl van Maurice de Hond zetelwinst ziet voor VVD en PVV, meet De Stemming van EenVandaag een status quo. "Die verschillende berichten hebben tot gevolg dat we nog geen conclusies kunnen trekken over het effect van de Turkijecrisis", zegt Louwerse. "Als de gebeurtenissen invloed hebben op het kiesgedrag, lijkt dat vooralsnog bescheiden."

De Peilingwijzer bevestigt vooral de ontwikkelingen die op iets langere termijn te zien zijn. De twee partijen achter de VVD en de PVV zijn beide de afgelopen maand iets vooruit gegaan. Het CDA komt uit op 18 tot 20 zetels en D66 op 17 tot 19. GroenLinks (16-18) is redelijk stabiel gebleven. De SP is de afgelopen weken licht gestegen naar 14 tot 16 zetels.

Dreigend recordverlies

De PvdA daarentegen is de afgelopen week alleen maar verder weggezakt. De sociaaldemocraten komen inmiddels uit op 10 tot 12 zetels. Dat zou een recorddaling van maar liefst 27 zetels betekenen ten opzichte van de verkiezingen van 2012. De ChristenUnie staat op 5 tot 7.

Ook 50Plus heeft zoals bekend in de loop van de campagne terrein verloren, hoewel de partij van Henk Krol op 4 tot 6 zetels nog altijd wel winst boekt ten opzichte van vier jaar geleden. Een andere partij die op langere termijn iets inlevert is de SGP (2-4).

Bij de nieuwkomers komt Denk uit op 1 tot 3 en het Forum voor Democratie op 0 tot 2. VNL (0-1) haalt in de Peilingwijzer de kiesdrempel nog altijd niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl