Froome steunt ploegbaas Brailsford: zonder Dave B. geen Team Sky

Lang hield hij zich stil, maar maandag heeft Sky-kopman Chris Froome dan toch zijn steun uitgesproken voor zijn baas Sir Dave Brailsford. De manager van de Britse wielerploeg ligt al een paar weken onder vuur, omdat hij geen overtuigende verklaringen kan geven voor vermoedens van doping binnen zijn ploeg en de Britse wielerbond.

"Ik snap dat mensen teleurgesteld zijn in de manier waarop de ploeg deze zaak heeft aangepakt. Maar ik geloof in ons team en de manier waarop we werken", stelt Froome in een verklaring in Britse media. "Zonder Dave B. is er geen Team Sky."

Chris Froome en Dave Brailsford staan de pers te woord in de Ronde van Frankrijk van 2016. EPA

Waarom Froome nu pas naar buiten treedt, is niet duidelijk. Vorige week spraken veel Sky-renners, waaronder Geraint Thomas, Michal Kwiatkowski, Wout Poels en Danny van Poppel, hun steun al uit voor Dave Brailsford. 

"Er zijn fouten gemaakt, maar protocols zijn aangepast zodat dit in de toekomst niet meer gebeurt", liet de drievoudig Tourwinnaar weten. "Dave Brailsford heeft een van de beste sportteams ter wereld gecreëerd. En zonder Dave B. is er geen Team Sky. Ik kan alleen maar dankbaar zijn voor de mogelijkheden die hij me geboden heeft."

Froome beseft dat het blazoen van zijn ploeg schade heeft opgelopen. "Het zal tijd kosten om het geloof te herstellen. Ik zal mijn uiterste best daarvoor doen, net als iedereen bij Team Sky. Ik wil me excuseren, ook namens mijn ploeggenoten die de passie delen voor deze sport en hem ook schoon willen bedrijven." 

Parlementair onderzoek

Een parlementaire commissie in Engeland onderzoekt momenteel mogelijk dopinggebruik bij Team Sky en de Britse wielerbond, onder meer naar aanleiding van een pakketje met medicijnen dat in 2011 werd bezorgd bij toenmalig Sky-kopman Bradley Wiggins. 

Er zijn vraagtekens over het gebruik van de ontstekingsremmer triamcinolone door Bradley Wiggins vlak voor de start van een drietal grote rondes. Ook kan de ploeg niet bewijzen dat er een onschuldig middel (fluimucil) voor honderden euro's vanuit Engeland naar Frankrijk werd getransporteerd, terwijl datzelfde product voor een paar euro legaal te koop is in elke Franse apotheek.

De laptops waar het bewijs op zou moeten staan, zijn volgens de ploeg gestolen. Daarnaast verklaarde Brailsford zelf gebruik te hebben gemaakt van door de ploeg bestelde cortisonen. Dit zei hij pas nadat de Britse antidopingautoriteit had gezegd dat er wel heel veel van dat medicijn was besteld.