Gaviria klopt Sagan op de streep in Tirreno

Fernando Gaviria heeft de zesde etappe van Tirreno-Adriatico op zijn naam geschreven. De Colombiaan van QuickStep drukte na 168 kilometer van Ascoli Piceno naar Civitanova Marche zijn wiel net iets eerder over de streep dan Peter Sagan. De Belg Jasper Stuyven van Trek kwam als derde over de finishlijn.

Na het geweld van de afgelopen dagen grepen de meeste renners de kortste rit in deze editie van de Tirreno om op adem te komen.

Het peloton moest halverwege zelfs even van de fiets om een trein te laten passeren. De organisatie besloot daarop om ook de acht vluchters tijdens een klimmetje te laten stoppen, zodat het verschil niet te ver zou oplopen. 

Dat verschil bedroeg nooit meer dan drie minuten en dus waren alle vluchters nog voor de finishplaats, waar nog een lokale ronde gereden moest worden, al ingelopen.

Aanval Terpstra

In de slotfase liet Niki Terpstra zich nog even zien met een aanval, maar ook die werd op 2,5 kilometer geneutraliseerd. Toch ging slechts een klein groepje om de zege sprinten, nadat een valpartij in de laatste kilometer het peloton in tweeën had gebroken.

De 22-jarige Gaviria leek onbedreigd naar de zege te sprinten, maar Sagan kwam toch nog akelig dichtbij. Het is de vierde zege van het seizoen voor de Colombiaan en al de vijftiende in zijn nog prille carrière op de weg.

Quintana blijft in blauw

De blauwe leiderstrui blijft stevig om de schouders van Nairo Quintana, die een probleemloze dag kende. Dinsdag verdedigt hij in de afsluitende tijdrit van 10,5 kilometer over de boulevard van San Benedetto del Tronto een voorsprong van 50 seconden op Thibaut Pinot.

Tom Dumoulin is vijfde op 1.19 minuten, Bauke Mollema negende op 1.37.