Honkballers houden kans op halve finales na klinkende zege

Nederland heeft bij de World Baseball Classic in zijn tweede wedstrijd van de tweede ronde Israël met 12-2 overklast en is nog in de race voor een plaats in de halve finales.

Didi Gregorius viert zijn three-run homer in de vierde inning AFP

Nadat Oranje zondag tegen Japan (6-8) kansen had laten liggen, liep het nu in het slagperk vooral in de beginfase stukken beter. Didi Gregorius en Jonathan Schoop openden in de tweede inning de score op een honkslag van Yurendell de Caster. Een inning later stond het al 6-0 na honkslagen van Andrelton Simmons, Gregorius en Shawn Zarraga. 

Homerun Gregorius

Nadat een honkslag van Wladimir Balentien in de vierde slagbeurt de 7-0 had opgeleverd van Simmons, zorgde  Gregorius voor het hoogtepunt van de wedstrijd. Met een verre mep in het rechtsveld tekende hij voor een homerun, waarop ook Wladimir Balentien en Jurickson Profar over de thuisplaat kwamen en de score op 10-0 brachten.  

Werper Jurrjens op dreef

Terwijl Israël acht werpers gebruikte, hield starter Jair Jurrjens het bij Oranje zes innings vol. Hij pitchte uitstekend, al haalde Nate Freiman in de vierde inning met een homerun de nul van het bord. Het bleek een van de weinige wapenfeiten van Israël, dat zijn voorgaande wedstrijden in de World Baseball Classic had gewonnen.

Toen Juan Carlos Sulbaran inmiddels Jurrjens had afgelost op de werpheuvel, gaf Nick Rickles de score voor Israël in de zevende slagbeurt nog een iets draaglijker aanzien. In de volgende inning liep Oranje weer verder uit dankzij een opofferingsslag van Gregorius, waarop Profar scoorde, en een honkslag van Zarraga die Balentien binnen loodste.

Halve finales

Door de ruime zege houdt Nederland zicht op een plek bij de laatste vier van de wereld. Om de halve finales in Los Angeles te mogen spelen, moet Oranje bij de beste twee landen komen in de groep.

Stand Groep E (Tokio)

1. Nederland 2-2
2. Israël 2-2
3. Japan 1-2
4. Cuba 1-0
* nummers 1-2 naar halve finales in Los Angeles

In de andere helft van het schema is de eerste ronde bijna ten einde. De Verenigde Staten, de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico plaatsten zich overtuigend voor de tweede ronde die gespeeld wordt in San Diego.

Venezuela en Italië maken vannacht in een beslissingsduel uit wie zich als vierde plaatst voor de tweede ronde. 

Stand Groep F (San Diego)

1. Dominicaanse Republiek0-0
2. Puerto Rico0-0
3. Verenigde Staten0-0
4. Venezuela/Italië **0-0
* nummers 1-2 naar halve finales in Los Angeles
** spelen beslissingsduel om tweede ronde