O-I Manufacturing
NOS NieuwsAangepast

Werknemers glasfabriek Schiedam staken voor beter sociaal plan

Werknemers van flessenproducent Owens Illinois in Schiedam staken vanaf vanochtend voor een beter sociaal plan. Het bedrijf, dat de vestiging in Schiedam wil sluiten, ging volgens de vakbonden FNV en CNV niet in op een ultimatum dat de bonden namens de werknemers hadden gestuurd aan de directie. Bij de vestiging in Schiedam werken 230 mensen.

Owens Illinois heeft in ons land drie vestigingen: Leerdam, Maastricht en Schiedam. Volgens de Amerikanen is Schiedam niet meer rendabel. De productie wil het bedrijf verplaatsen naar andere vestigingen in Polen en Duitsland.

De bonden willen naast een forse vergoeding in contanten een budget voor zogenoemd outplacement voor de ontslagen medewerkers. "Mensen moeten de gelegenheid krijgen iets anders te gaan doen. Daar hoort omscholing bij", zegt CNV-onderhandelaar Agostino di Giacomo Russo.

Zelf betalen

De FNV wil ook dat Owens Illinois de eigen bijdrage van werknemers in hun (om)scholingskosten schrapt: "Het moet niet gekker worden. Je wordt ontslagen, en je moet 25 procent van de scholingskosten zelf betalen", zegt Ali Gündüz, bestuurder FNV Procesindustrie.

Werknemers begonnen afgelopen donderdag al een wilde staking. "De mensen zijn bereid tot het uiterste te gaan om een goed sociaal plan te bewerkstelligen. Met zo'n fabriekssluiting boven hun hoofd hebben ze weinig te verliezen", aldus Di Giacomo Russo.

Directeur Rob Damen van de vestiging van Owens Illinois in Schiedam bevestigt dat een groot deel van de ochtendploeg aan het staken is. "Zo'n 10 mensen zijn er aan het werk, en 80 niet." Hij benadrukt dat het bedrijf een goed eindbod heeft gedaan en bereid is verder te praten met de vakbonden: "Maar wel op basis van reële verwachtingen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl