De ME in Amsterdam zet een waterkanon in om demonstranten te verjagen
NOS NieuwsAangepast

ME grijpt in, Turks-Nederlandse demonstranten Amsterdam naar huis

De Amsterdamse politie heeft met waterkanonnen en de wapenstok ongeveer 250 Turks-Nederlandse demonstranten van Plein 40-45 verjaagd. "Het is weer rustig, de demonstranten zijn naar huis", zegt een woordvoerder van de gemeente.

De Turkse Nederlanders gingen vanmiddag en vanavond de straat op om te protesteren tegen het Nederlandse optreden waarbij Turkse ministers werd verhinderd toespraken te houden in Nederland voor een Turks referendum.

ME grijpt in bij demonstratie Amsterdam

Aan het eind van de middag liep een stoet vanaf het Mercatorplein en het Bos en Lommerplein, beide in het westen van de stad, naar het centrum. Op de Dam riepen ze enige tijd leuzen, om rond 20.00 uur weer te vertrekken. Een groot deel van die groep verzamelde zich op Plein 40-45. Elders reden groepjes jongeren toeterend rond op scooters.

De sfeer werd halverwege de avond grimmig en burgemeester Van der Laan besloot rond 22.45 uur de demonstratie op Plein 40-45 te verbieden. De groep hinderde het verkeer door wegen en kruispunten te blokkeren.

In totaal zijn zeker zes mensen opgepakt, voor het beledigen van agenten en het gooien van stenen.

Eerder demonstreerden Turkse Nederlanders al in het centrum van Amsterdam

In Den Haag was opgeroepen tot een betoging rond het Hobbemaplein in de Schilderswijk. Van een demonstratie was halverwege de avond geen sprake; er waren alleen wat groepjes Turks-Nederlandse jongeren op straat.

In Rotterdam bleef het volgens de politie rustig. Ook uit andere steden komen geen meldingen van demonstraties of opstootjes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl