Premier Rutte staat de pers te woord bij een marathon in Den Haag, waar hij vanmiddag campagne voerde AFP

Premier Rutte roept Turkse Nederlanders op vanavond het hoofd koel te houden en normaal te doen. Hij doelt daarmee op oproepen via sociale media om opnieuw te demonstreren tegen het niet toelaten van Turkse ministers.

Rutte was vanmiddag op campagne bij de CPC-loop op het Malieveld in Den Haag. Daar stond hij ook de internationale media te woord. Hij noemde het onacceptabel dat president Erdogan Nederland vergelijkt met nazi-Duitsland. Dat helpt volgens hem niet bij deëscalatie van het conflict. Hij eist excuses van Erdogan. "Zij hebben de chaos veroorzaakt."

Als Turkije op deze lijn doorgaat, dan zal Nederland zich beraden op tegenmaatregelen, zei Rutte. CDA-leider Buma wil het associatieverdrag met Turkije opzeggen, maar daar voelt Rutte niets voor.

Bizarre film

"Wij zijn vanaf vrijdag bezig met deëscaleren. Leiderschap betekent dat je daar dan ook voor gaat. En niet, zoals de heer Buma doet, olie op het vuur gooien."

Rutte heeft het gevoel dat hij in een bizarre film terecht is gekomen. "We hebben 400 jaar lang een goede relatie met Turkije, en dan ineens dit." 

STER reclame