Sagan ritwinnaar in Tirreno na sprint bergop

Peter Sagan heeft de vijfde etappe in Tirreno-Adriatico gewonnen. De Slowaak van Bora troefde in de 210 kilometer lange rit Thibaut Pinot (FDJ) en Primoz Roglic (Lotto-Jumbo) af in de sprint bergop.

Vooral het tweede gedeelte van de koers was interessant, omdat er zeven venijnige klimmetjes op het menu stonden en ook de weg naar de finish steil was met stukken tot 22%.

Onderweg waren er tal van demarrages, onder meer van de Pool Michal Kwiatkowski, vorige week winnaar van Strade Bianche, en Luis León Sánchez. 

Muur van Fermo

Maar vlak voor de klim naar de finish, de Muur van Fermo, werd ook Sanchez weer achterhaald en wat overbleef was een groepje van twintig favorieten.

Bij de twintig koplopers zaten ook Bauke Mollema van Trek en Tom Dumoulin van Sunweb. Zij hadden het wat moeilijk op de steile stukken, maar keerden weer terug op het vlakkere gedeelte.

Ook Sagan moest aanvankelijk passen: hij raakte achterop toen Thibaut Pinot gas gaf en, ietsje later,ook Nairo Quintana. In de smalle straten van Fermo was de Slowaak er ineens weer bij en toen er gesprint werd, was de rest volstrekt kansloos. Mollema werd vijfde, Dumoulin zevende.

Yates en Aru houden het voor gezien

Wittetruidrager Adam Yates, tweede in de rangschikking, hield het onderweg voor gezien vanwege buikgriep. En Fabio Aru, die vrijdag vier minuten verloor, ging vanwege bronchitis niet van start.

De leiderstrui bleef in handen van de Colombiaan Nairo Quintana.