Honkballers na spannende strijd ten onder tegen Japan

Pitcher Diegomar Markwell in actie tijdens Nederland-Japan op de World Baseball Classic EPA

De Nederlandse honkballers zijn de tweede ronde van de World Baseball Classic begonnen met een nederlaag. Voor het oog van ruim 50.000 fans verloor de ploeg van bondscoach Hensley Meulens in Tokio in een spannend duel na elf innings met 8-6 van Japan.

Nederland moet in groep E bij de eerste twee eindigen voor een plaats in de halve finales. Er wachten nu nog duels met Israël, waarvan in de eerste ronde verloren werd, en Cuba.

Van den Hurk in de problemen

Oranje begon met Rick van den Hurk op de heuvel. De 31-jarige werper speelde de afgelopen twee seizoenen in Japan en kreeg dus flink wat oude bekenden tegenover zich.

De Nederlandse pitcher had het lastig. Hij stond constant onder druk en moest er hard voor werken om de Japanners uit te krijgen.

De Japanse honkballers vieren een score tijdens het duel met Nederland op de WBC AFP

Het maximaal aantal worpen (tachtig in de tweede ronde) kwam al snel in zicht en na de derde inning werd Van den Hurk vervangen. De Japanners hadden toen al, mede door een homerun van Sho Nakata met twee man op de honken, vijf runs gemaakt. 

Comeback Oranje

Genoeg voor een voorsprong na drie innings was dat echter niet. Jonathan Schoop zorgde in de eerste inning met een homerun voor de 1-1 en in de derde inning kwam Oranje mede dankzij een homerun van Wladimir Balentien van 1-5 terug tot 5-5.

Met Shairon Martis op de heuvel kwam Japan in de vijfde inning opnieuw op voorsprong. Oranje kreeg daarna kans op kans om langszij te komen.

Zo had de ploeg in de vijfde inning twee man op de honken (nul uit) en in de achtste inning waren zelfs alle honken bezet met maar één man uit.

Door het oog van de naald

Japan kroop telkens door het oog van de naald, maar in de negende inning kwam Oranje toch op 6-6 dankzij een honkslag van Schoop.

In de elfde inning, waarin begonnen werd met twee man op de honken, ging het toch mis voor Oranje. Nakata bracht met een honkslag twee punten op het bord en die schade kon Nederland niet meer repareren.

Andrelton Simmons (links) glijdt naar de thuisplaat tijdens het duel met Japan op de WBC EPA