Turkse betogers in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Politie Rotterdam in actie tegen Turkse betogers

De Rotterdamse politie maakt een eind aan samenscholingen van Turkse betogers in de buurt van het Turkse consulaat aan de Westblaak. Daar hadden zich in de loop van de avond vele honderden mensen verzameld om steun te betuigen aan de Turkse regering en om te protesteren tegen het Nederlandse landingsverbod voor minister Cavusoglu.

Die wilde in Nederland komen spreken op een manifestatie over het aanstaande Turkse referendum over uitbreiding van de presidentiële bevoegdheden. Voor hetzelfde doel kwam vanavond minister Kaya van Familiezaken per auto vanuit Duitsland naar Rotterdam.

De mobiele eenheid bij het consulaat in Rotterdam

Oproep

Het konvooi waarin zij reed, werd bij het consulaat tegengehouden. Kaya zit weer in een auto en er is intussen over de kwestie vermoedelijk druk overleg aan de gang tussen de Nederlandse en Turkse regering.

Inmiddels is een arrestatieteam aanwezig. Enkele beveiligers van Kaya zijn meegenomen.

De politie veegde eerst de Hartmansstraat vlak bij de Westblaak leeg en vroeg de andere betogers zich terug te trekken. Volgens verslaggever Kees van Dam is de toestand in Rotterdam rustig, maar gespannen.

Noodbevel

Burgemeester Aboutaleb heeft het noodbevel uitgebreid tot het hele centrum. Dat betekent dat alleen mensen die er wonen of die er echt moeten zijn buiten mogen komen. Het noodbevel geldt tot de komende ochtend 08.00 uur.

Een parlementariër uit Istanbul sprak de massa toe. Volgens de leider van de AKP-campagne in Nederland, Mustafa Aslan, riep het parlementslid de betogers op om rustig te blijven. Hij vroeg hen om bij het consulaat te blijven totdat minister Kaya daar een toespraak heeft gehouden. "Want we zijn ervan overtuigd dat de minister nog het woord gaat voeren", zegt Aslan.

Toen minister Kaya iets na 22.30 uur een poging deed om vanuit haar auto naar het consulaat te gaan om alsnog een speech te houden, werd ze tegengehouden door de politie. Ze verweet de agenten dat ze de mensenrechten niet respecteren en ging weer in haar auto zitten.

Gespannen sfeer bij Turks consulaat in Rotterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl