Bij het Turkse consulaat in Rotterdam worden hekken geplaatst
NOS NieuwsAangepast

Noodbevel van kracht voor Turks consulaat Rotterdam

Burgemeester Aboutaleb heeft een noodbevel ingesteld voor het geval de Turkse minister voor Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya, inderdaad naar Rotterdam komt om het consulaat te bezoeken.

Als de Turkse minister met een auto met een diplomatiek kenteken door Nederland naar Rotterdam rijdt wordt zij doorgelaten, en mag zij het terrein van het consulaat op. Maar de hele omgeving is afgezet en de bedoeling is dat mogelijke betogers niet in de buurt van het gebouw kunnen komen.

Rond 17.30 uur vanavond, meteen na de opnames van het Debat van het Zuiden in Eindhoven, werden premier Rutte en vice-premier Asscher bijgepraat over de laatste stand van zaken. Zij hadden toen ook contact met Aboutaleb en minister Koenders van Buitenlandse Zaken.

Vanuit Duitsland

Het uit de kast halen van dit noodbevel is een reactie op berichten van het Turkse staatspersbureau Anadolu, dat meldt dat de minister vanuit Duitsland naar Nederland komt. Turkse media bevestigen de komst van de minister en melden ook dat haar de weg wordt versperd.

Anadolu schrijft dat de minister met de auto naar Rotterdam reist. De autoriteiten willen de komst van de minister niet bevestigen. Ook de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) laat weten de komst van de minister niet te kunnen bevestigen, maar wil het ook niet ontkennen.

Ook voor de straat waar het huis van de Turkse consul staat, in de wijk Hillegersberg, geldt een noodbevel.

Rutte na debat meteen door naar spoedoverleg

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl