Etappezege Porte, Henao pakt geel

Porte wint koninginnenrit Parijs-Nice
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Richie Porte heeft de zevende etappe in Parijs-Nice gewonnen. De Australiër van BMC kwam in de koninginnenrit over 177 kilometer solo aan op de top van de Col de la Couillole. 

Sergio Henao (Sky) reed Julian Alaphilippe uit het geel. De Colombiaan staat een halve minuut voor op Daniel Martin en Alberto Contador. 

Zes man reden lange tijd vooruit en Lilian Calmejane had van hen de langste adem. De Fransman (Direct Energie) werd al vroeg op de vijftien kilometer lange slotklim (á 7,1%) weer ingelopen.

Julian Alaphilippe en Sergio Henao (r) AFP

Alaphilippe lost

Onder aanvoering van eerst Mikel Nieve (Sky) en later Jarlinson Pantano (Trek) werd het tempo hoog gehouden en zowel Alaphilippe als Tony Gallopin (tweede) moest lossen. Zes man begonnen aan de finale en Porte, die de ronde in 2013 won, stond op meer dan een kwartier van het geel en vormde geen gevaar voor de gegadigden voor de eindzege. 

De Australiër liet na verschillende demarrages eerst Ion Izagirre en Jakob Fuglsang achter. Daniel Martin, Contador en Henao konden ook niet mee. 

Achter Porte probeerde Contador tijd te winnen op Henao, maar de Colombiaan plooide pas in de slotkilometer, waarin Martin weer aansloot bij Henao. Contador won enige tijd terug op Henao en Martin, maar staat nog altijd derde op respectievelijk 31 en 1 seconde achter dat duo.

Zondag eindigt de ronde met een etappe over 115 kilometer met vijf cols, waaronder de Col d'Èze op twintig kilometer van de streep.