Nederlandse vrouwen stranden; Fan wint 500 meter

Aangepast op

Op de KPN WK shorttrack is de 500 meter voor de Nederlandse vrouwen uitgedraaid op een teleurstelling. Suzanne Schulting, Rianne de Vries en Yara van Kerkhof werden in Ahoy in de kwartfinales uitgeschakeld. Het goud op deze afstand ging naar de Chinese Fan Kexin.

Nederlandse vrouwen stellen teleur op 500 meter
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Voor Rianne Vries, Europees kampioene op de 500 meter, was de race al heel snel voorbij. Ze ging enkele meters na de start pardoes tegen het ijs.

Yara van Kerkhof werd in haar kwartfinale derde en dat was net niet genoeg voor een plek in de halve finales. Suzanne Schulting kwam in haar heat niet verder dan de vierde plaats. 

Fan verovert goud op 500 meter bij WK shorttrack
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Fan veroverde voor het derde WK op rij de gouden medaille op de 500 meter. De Canadese Marianne St-Gelais werd tweede, voor de Zuid-Koreaanse Kim Ji-yoo. De Britse Elise Christie kwam in de finale niet verder dan de vierde plaats.

Christie en St-Gelais gaan na twee afstanden gezamenlijk aan de leiding. De Britse won goud op de 1.500 meter en de Canadese deed goede zaken door tweemaal tweede te worden.

Mocht een van hen tot wereldkampioene gekroond worden, dan zou het voor het eerst sinds 1994 zijn dat de winnares niet uit Azië komt. De wereldtitel ging zelfs nog nooit naar Europa. Fan Kexin staat derde.

Klassement vrouwen na twee afstanden NOS

Choi Min-jeong beleefde een dag om snel te vergeten. De titelhoudster ging op beide afstanden onderuit. Tot overmaat van ramp werd Zuid-Korea getrakteerd op een penalty in de aflossing. 

1/2Schulting na 500 meter: ik kon niet harder
2/2De Vries valt op 500 meter: misschien is het toch de spanning

De KPN WK shorttrack zijn het hele weekeinde rechtstreeks te volgen bij de NOS op NPO 1 en via de livestream op NOS.nl.