NOS NieuwsAangepast

Nog geen nader nieuws over NOS-cameraman

Er is nog geen nader nieuws over het lot van NOS-cameraman Eric Feijten, meldt NOS-buitenlandchef Gerard van den Broek. Feijten zou nu onderweg zijn naar zijn hotel, nadat hij vannacht op het vliegveld van Caïro was aangehouden.

"Twee medewerkers van de Nederlandse ambassade in Caïro hebben op het vliegveld bevestiging gekregen van de immigratiedienst dat Eric het vliegveld verlaten zou hebben, maar verder weten we niets," zegt Van den Broek.

Hinder en vertraging

Feijten zou nu onderweg zijn naar de stad. Volgens Van den Broek is het "heel logisch dat hij onderweg veel hinder en vertraging oploopt bij de diverse roadblocks en vechtpartijen op straat. Zijn mobiele telefoon is leeg, vandaar dat we niets horen."

Feijten werd tegengehouden nadat hij om 02.00 uur vannacht in de Egyptische hoofdstad was geland. Zijn cameraspullen werden in beslag genomen. Onduidelijk is waarom hij het land niet in mocht. De afgelopen uren is er geen contact meer met hem geweest.

Medewerkers van de Nederlandse ambassade zijn op het vliegveld van Caïro aanwezig.

Bedreigingen

Er zijn meer berichten dat journalisten het werk moeilijk wordt gemaakt. Enkele buitenlandse journalisten zijn in het centrum van Caïro opgepakt. GPD-correspondent Harald Doornbos werd met de dood bedreigd door een massa Mubarak-aanhangers.

"We werden in een taxi opeens omsingeld en door aanhangers van Mubarak uit de taxi gesleurd. Ze zetten ongeveer letterlijk machetes op onze keel. Het zag er heel slecht uit. We zijn door een soldaat gered, hij probeerde ons te beschermen en we zijn uiteindelijk door het leger ontzet. Ik zit al lang in dit vak van crisisverslaggeving, maar dit is me nog nooit overkomen."

Het team van RTL Nieuws dat in Caïro zit werd gisteren ook belaagd. Correspondent Roel Geeraerdts en zijn cameraman moesten hun beeldmateriaal afstaan, nadat ze een man hadden gefilmd die zich negatief over president Mubarak had uitgelaten.

Knokploegen

De beroepsvereniging van journalisten NVJ raadt journalisten af naar Egypte te reizen. De oproep komt nadat bleek "dat er knokploegen actief zijn die het specifiek gemunt hebben op journalisten", aldus de NVJ.

Voor journalisten die al in Egypte aanwezig zijn geldt het advies om de ambassade te laten weten waar ze zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl