ANP

Vijf organisaties krijgen geld van staatssecretaris Klijnsma om armoede onder kinderen te bestrijden. Stichting Leergeld, het Jeugdsportfonds, het Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job hebben de handen ineen geslagen en willen samen kinderen helpen.

De vijf ontvangen samen de komende vier jaar 10 miljoen euro per jaar. Het geld is bedoeld voor voorzieningen als een fiets of een laptop voor kinderen die opgroeien in een gezin met weinig geld. 

Meer respect op straat

Het aantal mensen dat zich respectloos behandeld voelt, daalt gestaag. Vooral in winkels en bij bedrijven ervaren klanten minder vaak een gebrek aan respect bij het personeel. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2016 van het CBS.

In 2008 gaf nog 23 procent aan onheus te zijn bejegend, in 2016 was dat gedaald naar 14 procent. Op straat daalden de negatieve ervaringen van 25 tot 21 procent.

Hollandse Hoogte | Zuma Press

Ouderen hebben het financieel veel beter dan twintig jaar geleden. De 65-plussers van nu staan er qua inkomen en vermogen veel beter voor dan de 65-plussers twintig jaar geleden. Het aantal arme ouderen is sinds 1995 fors afgenomen. Ze hebben in vergelijking met jongere generaties veel meer financiële reserves.

Ook het besteedbaar inkomen van ouderen is de afgelopen twintig jaar erop vooruit gegaan.

AFP

En langzaam maar zeker gaat de wereld gezonder leven...

Amerikanen drinken voor het eerst in tientallen jaren meer flessenwater dan koolzuurhoudende frisdranken zoals cola. Vorig jaar was water, gemeten in omzet, de meest gedronken drank in de Verenigde Staten, zegt het onderzoeksbureau Beverage Marketing Corp.

Gemiddeld dronken de Amerikanen bijna 150 liter water uit een fles per persoon. Daarnaast dronken zij een goede 145 liter frisdrank. Dat is flink minder dan de bijna 200 liter frisdrank die rond de eeuwwisseling per persoon werd gebruikt. Meerdere steden hebben een frisdrankbelasting ingevoerd, in de strijd tegen overgewicht en diabetes.

Ook in Nederland doet zich een verandering voor: Normale Sprite verdwijnt in Nederland. Vanaf volgende week is alleen nog de suikervrije variant te koop. Maandag worden alle blikjes en flessen Sprite uit de schappen gehaald. Nederland is volgens het concern het eerste land waar Coca-Cola deze stap zet. Als de nieuwe Sprite een succes is, volgen meer landen.

ANP

En goed nieuws voor vrachtwagenchauffeurs; zij krijgen een loonsverhoging door de nieuwe cao in de transportsector. Verspreid over drie jaar krijgen ze er 6 procent loon bij.

Vliegen op plekken waar je nauwelijks kan komen

Ook goed nieuws voor Nederlandse piloten die het liefst landen op onmogelijk kleine landingsvelden in the middle of nowhere. Het is het werk van piloten die vliegen voor MAF, een internationale christelijke organisatie. Hun Europese pilotenopleiding zit sinds kort in Teuge.

Henk Versteeg (27) is daar blij mee. Hij wil over twee jaar uitgezonden worden naar Suriname, samen met zijn vrouw en dochtertje. Doordat het Mission Aviation Training Centre nu in Nederland zit, kan hij daarnaast blijven werken.

Opmerkelijk nieuws...

In de VS is een hele speciale slang gekweekt: een albino koningspython met niet een maar drie smiley emoji's op zijn huid. Het is de vraag of de emoji's het werk zijn van een hele goede kweker of een toevalstreffer. Hoe dan ook, de slang is in ieder geval een unicum.

En goed nieuws voor een Egyptische vrouw, zij is namelijk 100 kilo afgevallen op een maand tijd. Kan dat? Blijkbaar wel, als je van tevoren 500 kilo weegt. Afgelopen dinsdag is de vrouw geopereerd in de Saifee kliniek in het Indiase Mumbai. Daar werd een flink deel van haar maag verwijderd. Dat moet het mogelijk maken om de komende tijd nog meer gewicht te verliezen.

Ze was tot voor kort waarschijnlijk de zwaarste vrouw ter wereld.

STER reclame