Baudet's Forum voor onbevangen nieuwe kiezers én gefrustreerden

Aangepast
Thierry Baudet spreekt de aanwezigen toe Roel Pauw / NOS
Geschreven door
Roel Pauw
Verslaggever

Volgens de peilingen krijgt Thierry Baudet van het Forum van Democratie hooguit 1 zetel. Zelf gaat hij uit van een veel beter resultaat. Op Facebook doet hij het heel goed, zegt hij. En ook het aantal leden van zijn partij groeit gestaag: dat zijn er nu bijna 4500.

"Ik vind Baudet wel interessant en de ideeën van zijn partij spreken me ook wel aan. Ik heb me online als lid aangemeld, want dan kreeg ik ook zijn laatste boek cadeau." Dat zegt een 19-jarige jongen uit Amersfoort. Hij heeft grote belangstelling voor politiek, maar kan daar bij zijn medestudenten op de bakkersopleiding niet veel over kwijt.

Vanavond is hij in zijn element, want het Forum voor Democratie voert campagne in restaurant De Halve Maan in Amsterdam. In de hal loopt hij Theo Hiddema, de nummer twee van de lijst tegen het lijf. "Dus dit is de eerste keer dat je gaat stemmen en meteen op het Forum? Die hebben we het liefst: geen boze, gefrustreerde, maar onbevangen kiezers."

Theo Hiddema kijkt naar het optreden van 'zijn' lijsttrekker Thierry Baudet. Roel Pauw / NOS

Toch zijn veel van de ongeveer 250 bezoekers wel degelijk teleurgesteld in de politiek. Dat geldt bijvoorbeeld voor een vrouw uit Amstelveen. Ze is bijna 70, stemde altijd VVD maar is sinds kort lid van Forum voor Democratie. Met Rutte heeft ze het helemaal gehad. "Het Forum bestaat uit allemaal nieuwe mensen die niet uit de politiek komen en die gewoon nuchtere, recht-toe-recht-aan ideeën hebben over wat er in Nederland moet gebeuren." 

Gisteravond zat lijsttrekker Baudet bij Pauw & Jinek. Hij kwam daar stevig onder vuur te liggen door zijn uitspraak dat Nederlanders hun "fundamentele gebrek aan zelfvertrouwen" proberen te ontstijgen "door de bevolking homeopathisch te verdunnen met alle volkeren van de wereld (...) Dat er nooit meer een Nederlander zal bestaan". 

RTL-verslaggever Frits Wester vindt die uitspraken "compleet belachelijk" en zei dat Baudet ze moet terugnemen. De FvD-lijsttrekker zei dat zijn uitspraak niet met raszuiverheid te maken heeft, zoals enkele deelnemers aan het gesprek dachten.

Pauw
@pauwnl
.@thierrybaudet geeft na geharrewar toe dat zijn opmerking'homeopatische verdunning van de Nederlandse bevolking' slecht gekozen was" #penj
2 jaar geleden

Als je de nieuwe leden vraagt wat hen in de partij van Baudet aanspreekt, hoor je veelal een bekend rechts repertoire: te veel vluchtelingen, te veel islam, te veel Europa. Alsof je op een bijeenkomst van de PVV bent. 

De fijnbesnaarde Baudet is voor sommige aanhangers van Forum een alternatief voor Wilders. "De heer Wilders draaft iets te ver door en ik vind hem te veel een einzelgänger", zegt de dame uit Amstelveen. 

Van de PVV kun je geen lid worden, van het Forum wel en dat geeft mogelijkheden tot interne kritiek. “Als Baudet zich net zo gaat gedragen als alle politici die hij nu verwijten maakt, dan zal ik hem daar persoonlijk op aanspreken.” 

Bekijk hieronder de laatste Peilingwijzer:

Peilingwijzer

STER Reclame