Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven bij de opening van de tentoonstelling ANP

Pieter en Margriet tonen privécollectie Canadese Inuitkunst

time icon

Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven hebben vanmiddag de tentoonstelling Canadese Inuit Kunst in Museum Volkenkunde in Leiden geopend. Hier is ook kunst uit hun privécollectie te zien.

De werken worden tentoongesteld ter ere van het 150-jarige bestaan van Canada. Het echtpaar heeft een bijzondere band met het land: prinses Margriet werd er geboren. In de jaren 70 bracht ze samen met Pieter meerdere bezoeken aan de Inuit in het hoge noorden van Canada.

Inuit behoren tot de inheemse bevolking van Canada en Groenland. Ze worden in de volksmond ook wel Eskimo's genoemd, maar sommige Inuit vinden dat een scheldwoord.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Pieter en Margriet openen de tentoonstelling

"Inuitkunst is zo bijzonder omdat je de verwevenheid van deze mensen met de natuur erg goed kunt zien", vertelt conservator Cunera Buijs. "De Inuit leven in een koude omgeving, en dat komt goed terug in hun kunst."

Privécollectie

De privécollectie van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven bestaat uit verschillende beeldjes en schilderijen. Het lievelingswerk van de prinses zit hier ook tussen: een klein grijs eendje. De ziel van het dier is op zijn rug afgebeeld.

Canadese Inuit Kunst is vanaf morgen te zien voor publiek. De tentoonstelling duurt tot en met januari 2018.

STER Reclame