EPA
NOS NieuwsAangepast

Le Pen stapt op als er geen frexit komt

Als Marine Le Pen president van Frankrijk wordt, zal ze aftreden als het haar niet lukt het land los te koppelen van de Europese Unie. Dat zei ze in een gesprek met NRC Handelsblad en journalisten van enkele andere Europese media.

Le Pen verzoekt de Fransen "een andere leider te kiezen", als onderhandelingen met Brussel over meer soevereiniteit voor Frankrijk niet slagen en als de Fransen in een door haar uitgeschreven referendum tegen een zogeheten frexit stemmen.

"Als de Fransen in de EU willen blijven, dan kan niets van mijn project uitgevoerd worden", zei ze tegen NRC Handelsblad. "Ik ben er niet om op het pluche te blijven plakken. Ik ben er om dingen te veranderen."

Nationale munt

"Frankrijk moet weer soeverein worden", geeft ze als antwoord op bijna elke vraag die haar gesteld wordt door de Europese journalisten. Ze eist de zeggenschap terug op vier punten: territoriale soevereiniteit, economische soevereiniteit, monetaire soevereiniteit en wetgevende soevereiniteit.

Zo wil ze zelf kunnen bepalen wie het land binnen mag komen, wil ze publieke aanbestedingen aan Franse bedrijven gunnen en een nationale munt met daarnaast de euro als gemeenschappelijke munt.

AFP
Aanhangers van Le Pen voor een campagneposter

De leider van het Front National zal naar verwachting de eerste ronde van de presidentsverkiezingen winnen met meer dan 25 procent van de stemmen. In de peilingen ligt ze op kop.

Maar in de tweede ronde zal ze het volgens de voorspellingen afleggen tegen haar belangrijkste uitdagers; de vrijzinnige en Europagezinde liberaal Emmanuel Macron of de conservatieve oud-premier François Fillon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl