Meryl Streep en Clint Eastwood in de gelijknamige film ANP
NOS Nieuws Buitenland

Schrijver Bridges of Madison County overleden

In de Amerikaanse staat Texas is de schrijver Robert James Waller overleden. Hij werd wereldberoemd met de roman The Bridges of Madison County (1992).

Hij schreef het boek, over een kortstondige romance tussen een fotograaf en een ongelukkig getrouwde vrouw op het Amerikaanse platteland, in een recordtijd van elf dagen. Het werd een van de grootste bestsellers van de 20ste eeuw.

Toeristische trekpleister

The Bridges of Madison County werd vertaald in 40 talen en wereldwijd gingen er 50 miljoen exemplaren over de toonbank. Ook stond het boek drie jaar lang in de bestsellerlijst van The New York Times.

Door de roman werd de tot dan toe onbekende schrijver in een klap miljonair en groeide de regio Madison County in de staat Iowa uit tot een toeristische trekpleister. 

Drie jaar na het verschijnen van het boek werd het verfilmd met Meryl Streep en Clint Eastwood in de hoofdrol. Eastwood was ook de regisseur van de film, die wereldwijd 182 miljoen dollar opbracht. Jaren later werd er ook een musical van het boek gemaakt, die op 1 augustus 2013 in première ging op Broadway.

Waller schreef nog zes romans, waaronder Border Music en Puerto Vallarta Squeeze, maar geen daarvan had zoveel succes als The Bridges. In 2002 schreef hij A Thousand Country Roads: An Epilogue to the Bridges of Madison County.

Hij gaf daarmee gehoor aan de  wens van vele fans van The Bridges die wilden weten hoe het verder ging met de hoofdpersonen uit het boek.

Tuinarachitect

Waller woonde ruim vijftig jaar in Iowa, waar hij ook geboren werd. Na het grote succes van zijn roman kocht hij een ranch in Texas, die zo'n 80 kilometer van de dichtstbijzijnde stad af lag. Ook scheidde hij van zijn vrouw met wie hij 36 jaar getrouwd was geweest en begon een relatie met zijn tuinarchitect.

Robert James Waller is 77 jaar geworden.

STER reclame