De gele koortsmug, die ook dengue en het zika-virus kan verspreiden James Gathany / Wikimedia Commons

Voor het eerst 30 jaar is een Nederlander besmet met gele koorts. De patiënt is in Suriname geweest en heeft de ziekte daar opgelopen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 

Dat is opmerkelijk want de ziekte is de afgelopen 45 jaar niet meer voorgekomen in Suriname. Wel is er een uitbraak in buurland Brazilië.

Mensen die gele koorts krijgen, hebben vaak geen klachten; één op de vijf mensen wordt ziek. De symptomen lopen uiteen van lichte griepverschijnselen tot hoge koorts met geelzucht en bloedingen. De sterfte door gele koorts is vrij hoog, zo rond de tien tot vijftien procent. 

Mug

Gele koorts wordt overgedragen door de gele koortsmug (die hier niet voorkomt) en is niet van mens op mens overdraagbaar. Ook kun je je ertegen inenten. "Dit is heel belangrijk", zegt Jaap van Dissel, directeur van het RIVM. "Ook al zijn er al heel lang geen berichten meer geweest, het grootste deel van de bevolking is daar ingeënt. Dus je hebt geen goede thermometer om te weten of gele koorts nog circuleert."

De afgelopen 30 jaar zijn er in Nederland geen mensen geweest die de ziekte uit het buitenland hebben meegenomen, zegt het RIVM. 

STER reclame