ANP

De Duitse Bondsraad heeft het tolplan van minister Alexander Dobrindt verworpen. De minister van Verkeer wil buitenlanders laten betalen voor het gebruik van autosnelwegen in zijn land. 

Het plan werd eerder wel goedgekeurd door het Duitse kabinet. De Bondsraad eist dat er uitzonderingen komen in de grensregio's voordat het ook akkoord gaat.

Zo zou de tol niet moeten gelden bij afritten van snelwegen bij de grens. Volgens de Bondsraad zou een tolheffing daar slecht zijn voor de economie langs de grens en voor de Europese integratie.

Toestemming niet nodig

Daarnaast is de senaat van mening dat de kosten van de invoering van de tolheffing waarschijnlijk niet opwegen tegen de baten. Dobrindt heeft voor de daadwerkelijke invoering van de tolheffing geen toestemming nodig van de Bondsraad, maar de parlementen van de deelstaten kunnen de invoering ervan wel vertragen. 

Eerdere versies van de tolplannen van de minister werden van tafel geveegd. Oostenrijk en Nederland voeren al langer actie tegen de tolheffing bij de grens.

De tol wordt volgens de huidige planning in 2019 ingevoerd. De Bondsdag moet de aangepaste plannen nog wel goedkeuren.

STER reclame