Bertens hoopt in woestijn einde aan droogte te maken

Aangepast

Kiki Bertens wacht op de WTA Tour al 58 dagen op een overwinning. Ongebruikelijk lang voor de nummer 20 van de wereld. In de woestijn van Californië, waar het masterstoernooi van Indian Wells is, hoopt ze weer het goede gevoel te krijgen.

Kiki Bertens traint met coach Raemon Sluiter op de banen van Indian Wells Instagram: @kikibertens

Jaloersmakende plaatjes stuurden Bertens en coach Raemon Sluiter eerder deze week via social media de wereld in. Trainend op de voor Indian Wells - na de vier grandslams het grootste tennistoernooi ter wereld - karakteristieke blauw-groene banen met op de achtergrond een meer dan indrukwekkend berglandschap.

Op Amerikaanse bodem hoopt Bertens de basis te leggen voor een beter tweede kwart van het seizoen. De eerste twee maanden van het seizoen zitten erop en de 25-jarige Bertens kan daar niet tevreden over zijn.

Vier keer niet door eerste ronde

Ze won alleen bij het eerste toernooi in Hobart twee wedstrijden, maar verloor vervolgens vier keer in de openingsronde: op de Australian Open, in Sint-Petersburg en tijdens haar trip naar Doha en Dubai.

Kiki Bertens baalt tijdens de Fed Cup-ontmoeting tussen Nederland en Wit-Rusland AFP

Hoe probeer je uit je vormdip te komen?

"Na terugkomst uit Dubai heb ik een heel goede en lange trainingsweek gehad en op fysiek vlak ook weer veel gedaan. Het was een kwestie van veel uren maken en terug naar de basis: veel ballen slaan en niet te veel gekke dingen doen."

"We hebben er onderling ook veel over gepraat. Het is niet dat het me raakte, maar winnen is natuurlijk een stuk prettiger dan verliezen."

Na je laatste nederlaag twitterde je 'Why does this feel good, but hurt so bad'. Wat was de strekking van die tweet?

"Ik wist van mezelf dat ik de juiste dingen had gedaan. Dat het op een gegeven moment wel mijn kant op zou gaan vallen. De nederlaag deed pijn, maar ik kon mijzelf niet zoveel verwijten omdat ik de juiste keuzes had gemaakt."

Kiki Bertens
@kikibertens
Why does this feel good, but hurt so bad #progress
2 jaar geleden

Inmiddels zijn Bertens en Sluiter al bijna een week in Indian Wells, zo'n tweehonderd kilometer ten oosten van Los Angeles. De plek staat onder tennissers ook bekend als 'het tennisparadijs'.

Bertens beaamt: "Je kunt je hier supergoed voorbereiden, want de faciliteiten zijn hier echt geweldig. We hebben een hotel dicht bij de club en een auto gehuurd, zodat we kunnen gaan en staan waar we willen. Het is hier heel relaxed."

Hawk-eye op elke baan

Ook Sluiter komt graag in Indian Wells. "Als je de historie van Wimbledon niet meerekent dan is dit het mooiste plekje om te tennissen. Er zit een meneer met heel veel centjes achter en hij wil hier het mooiste toernooi ter wereld van maken. Dat is hem aardig aan het lukken. Alleen het feit al dat er op alle banen, volgens mij negen stuks, Hawk-eye is."

Raemon Sluiter
@raemonsluiter
Kantoor voor de komende dagen. Het is geen Rotterdam, maar het kan slechter. #WTA #IndianWells
2 jaar geleden

Het wordt een lange trip voor Bertens, want na Indian Wells wachten nog toernooien in Miami en - na een trainingsweek op gravel in de Verenigde Staten - Charleston en Bogota.

Bertens hoopt de komende periode zoveel mogelijk punten te vergaren als buffer voor Roland Garros, waar zij over ruim twee maanden een halvefinaleplaats verdedigt.

Bye naar tweede ronde

Ze speelt in Indian Wells in de tweede ronde tegen de Zwitserse Belinda Bencic. De Nederlandse is als achttiende geplaatst en had daarom een bye in de eerste ronde.

Kiki Bertens vorig jaar augustus in actie tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro EPA

Raemon, hoe ging jij tijdens jouw carrière om met een vormdip?

"Ik bleef er gewoon voor gaan op de tweede service van mijn tegenstander: ik had één type spel en als ik een metertje naar achteren ging, kon ik niet eens van de nummer 2.000 van de wereld winnen."

"Mijn spel stond altijd vast, maar voor Kiki is dat anders. Als het goed gaat, schakelt ze vanzelf van spel, maar nu gaat dat moeizamer. Het is zaak haar spel niet te laten afhangen van haar tegenstandster."

"Daar werken we aan en meer uitgaan van haar eigen spel. Foefjes zijn niet nodig; het is een kwestie van niet boos worden of in paniek raken en heel bewust met het proces bezig te zijn."

Kiki Bertens luister naar de tactische tips van Raemon Sluiter TennisTV

In hoeverre heeft Kiki zich de mindere resultaten aangetrokken?

"Iedere tennisster gaat door periodes waarin het wat minder gaat. Gekscherend zei ik tegen haar dat ze tennisjournaliste moest gaan worden: ze houdt zich voornamelijk bezig met de dikgedrukte koppen boven de verhalen."

"De teksten als 'Bertens heeft voor de vierde keer op rij de eerste ronde niet overleefd'. Maar ze moet naar de grote stukken kijken; naar het proces."

"Ze heeft de neiging alleen maar naar het resultaat te kijken en niet naar wat er is gebeurd, waardoor je er minder van meeneemt. Haar gevoel is dan 'Kiki verliest weer in de eerste ronde, terwijl het zou moeten zijn 'wat heb ik goed gedaan en wat kan beter?' Maar er is een bepaald verwachtingspatroon ontstaan dat niet helemaal reëel is. Ze heeft namelijk tachtig procent van haar punten behaald op gravel."

STER Reclame