Media-aandacht voor Mark Rutte, terwijl hij stem uitbracht in 2010.
NOS NieuwsAangepast

Waarom de buitenlandse pers de lenzen richt op onze verkiezingen

  • Ardi Vleugels

    Research-redacteur

  • Ardi Vleugels

    Research-redacteur

De belangstelling vanuit het buitenland voor de aankomende verkiezingen is dit keer opmerkelijk groot. Volgens de gemeente Den Haag hebben zich twee keer zo veel buitenlandse journalisten gemeld als in 2012.

De media komen van over de hele wereld. Volgens de Haagse perswoordvoerder Herbert Brinkman zijn naast de buurlanden België, Frankrijk en Duitsland komende week ook landen als Japan, China en Portugal vertegenwoordigd.

Typisch Hollands

Den Haag is als gastheer druk met al die pers. "Journalisten willen weten bij welk stembureau ze het best kunnen filmen, waar de satellietwagens op het Binnenhof moeten staan en hoe ze interviews regelen met partijleiders”, vertelt Brinkman.

Geliefde filmlocatie is een stembureau in het Gemeentemuseum. Bezoekers die daar gaan stemmen, mogen meteen gratis de Mondriaantentoonstelling bezoeken. Of een stembureau in de buurt van een molen. “Vooral Japan en China willen vaak ook meteen typisch Nederlandse opnamen maken, zoals van kinderboerderijen en bloemen.” Het Belgische De Morgen maakt een roadtrip door Nederland.

Populisme

De reden dat buitenlandse media Nederland plotseling interessant vinden, is het moment waarop de verkiezingen vallen. Met de brexit en de verkiezing van Donald Trump in de VS nog vers in het geheugen, is men benieuwd of de opmars van het populisme doorzet in Europa, zo duiden internationale media als The Economist, The Guardian, BBC en The New York Times het zelf. Na Nederland volgen dit jaar nog verkiezingen in Frankrijk en Duitsland.

Deskundigen in eigen land delen die verklaring. Ook bij hen staat de telefoon roodgloeiend. Buitenlandse journalisten bellen vooral met vragen over Wilders en waarom Nederlanders zo ontevreden zijn, vertellen ze. Politicoloog Kristof Jacobs: "Buitenlandse media zien brexit, Trump, en de populariteit van Wilders en Le Pen als een mogelijk logisch rijtje".

Zowel Jacobs als zijn collega's moeten vaak uitleggen dat Wilders mogelijk niet gaat regeren, ook niet als hij de grootste partij zou worden. "Maar mocht Wilders hier de meeste zetels halen, dan grijpt Le Pen dat aan om te zeggen dat de ‘patriottische lente’ nu ook Europa heeft bereikt", zegt politiek socioloog Matthijs Rooduijn.

De gunstige peilingen van GroenLinks worden ook opgepikt, bijvoorbeeld door The Guardian. De krant vraagt zich af of Jesse Klaver "het tij kan keren". Maar ook Mark Rutte (VVD) geeft interviews, waarin ook hij vooral die vraag moet beantwoorden. Maandag geeft Rutte een persconferentie speciaal voor buitenlandse media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl